Једномјесечни притвор осумњиченима за напад на посланика ХДЗ-а

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање једномјесечног притвора Зијаду Дервишевићу /51/, Амелу Сеферу /37/ из Травника и Саши Бонићу званом Сале и Ћело /24/ из Зенице, осумњиченим за постављање бомбе под возило посланика ХДЗ-а у Скупштини Зеничко-добојског кантона Иве Тадића. Тужилаштво БиХ саопштило је да се осумњичени Зијад Дервишевић терети […]

субота, април 16, 2011 / 10:30

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање једномјесечног притвора Зијаду Дервишевићу /51/, Амелу Сеферу /37/ из Травника и Саши Бонићу званом Сале и Ћело /24/ из Зенице, осумњиченим за постављање бомбе под возило посланика ХДЗ-а у Скупштини Зеничко-добојског кантона Иве Тадића.

Тужилаштво БиХ саопштило је да се осумњичени Зијад Дервишевић терети за кривично дјело финансирање терористичких активности у вези са кривичним дјелом тероризам, а Амел Сефер и Саша Бонић за кривично дјело тероризма.

"Осумњичени су под истрагом због сумње да су финансирали, испланирали и реализовали чин постављања експлозивне направе под путничко моторно возило, које користе одређени политички функционери, а све с циљем озбиљног застрашивања становништва, нарушавања и уништавања основних политичких и друштвених структура БиХ, те напад на живот особа који може проузроковати њихову смрт", наведено је у саопштењу.

Ова лица се сумњиче да су, по претходном договору, организовали, припремали и планирали, а затим поставили експлозивну направу испод пнеуматика десног точка путничког возила "пасат" власништво Иве Тадића, након чега је направа активирана у вријеме док су се у возилу налазили Тадић, посланик у Кантоналној скупштини Зеничко-добојског кантона /ЗДК/ и делегат у Дому народа Парламента ФБиХ, те посланик у Кантоналној скупштини ЗДК Перо Мамић.

Особе лишене слободе сумњиче се да су напали на физички интегритет особа с циљем озбиљног застрашивања становништва и с циљем озбиљне дестабилизације политичких и уставних структура БиХ.

Осумњичене је јуче испитао тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, након чега је за њих предложено одређивање мјере притвора, због постојања опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и због опште безбједности грађана и имовине.

Тужилаштво БиХ је поручило да, заједно са полицијским агенцијама, наставља истрагу у овом предмету.

Напад на посланика ХДЗ-а у Скупштини Зеничко-добојског кантона догодио се 11. априла, након завршетка пете овогодишње сједнице Скупштине Зеничко-добојског кантона у 13.20 часова. У тренутку експлозије мање разорне снаге у аутомобилу су били Тадић и посланик у Скупштини Зеничко-добојског кантона Перо Мамић, који нису повријеђени.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *