Јакшић хвали економску политику Владе РС

Директор Економског института у Бањoj Луци Душко Јакшић оцијенио је да Приједлог економске политике Републике Српске за 2011. годину прилично објективно сагледава стање и могућности РС. Јакшић је истакао да у Приједлогу економске политике има доста појачаних интервенција државе, повећаних оптерећења за привреду и лимитирања захтјева социјалног сектора, али да сматра да је Влада у […]

недеља, децембар 19, 2010 / 08:44

Директор Економског института у Бањoj Луци Душко Јакшић оцијенио је да Приједлог економске политике Републике Српске за 2011. годину прилично објективно сагледава стање и могућности РС.

Јакшић је истакао да у Приједлогу економске политике има доста појачаних интервенција државе, повећаних оптерећења за привреду и лимитирања захтјева социјалног сектора, али да сматра да је Влада у овом моменту морала да процијени које су могућности и да другачије није могла.

“Ради се о економској политици прве године нове владе и многе ствари које она правилно постави сигурно ће имати одраз и на каснији период“, рекао је Јакшић за “Независне новине“.

Према његовим ријечима, Влада и претходни премијер Милорад Додик често су носили терет политичког дјеловања и борбе против дерогирања надлежности РС.

Нова влада ће, сматра Јакшић, зато бити у позицији да се посвети економском развоју, јер су се важни актери преселили на друге функције и проширили фронт дјеловања.

Он је поздравио интенције Владе да од идуће године одвоји права пензионера од других категорија и повећа ефикасност администрације.

Коментаришући повећање стопе пореза на доходак са јединствених осам одсто на двије стопе – десет одсто за плате до 1.500 КМ и 20 одсто за плате преко 1.500 КМ, он је рекао да на то гледа као на покушај Владе да терет кризе, ипак, више преусмјери на оне који имају више.

Он је поменуо и укидање субвенције од 50 КМ за запослене у текстилној и кожарско-прерађивачкој индустрији и истакао да је то важна грана која носи запошљавање слабије квалификованих радника, али да није рјешење да се једнократна мјера угради као законска обавеза.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *