Извјештај: Ko се инвестира и развија уз помоћ ИРБ?

Први пут од оснивања ИРБ је јавно објавила чије је акције и обвезнице куповала. Само у акције Аура осигурања, Бобар и Балкан Инвестмент банку уложила је 13 милиона марака, или два милиона марака више него што је цијела овогодишња кредитна линија за пољопривреду РС. Аура осигурање, Фармланд, Бобар и Балкан Инвестмент банка, правна су лица […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 11:25

Први пут од оснивања ИРБ је јавно објавила чије је акције и обвезнице куповала. Само у акције Аура осигурања, Бобар и Балкан Инвестмент банку уложила је 13 милиона марака, или два милиона марака више него што је цијела овогодишња кредитна линија за пољопривреду РС.

Аура осигурање, Фармланд, Бобар и Балкан Инвестмент банка, правна су лица за које ИРБ сматра да су перспективна, односно да улагање у њих представља добру инвестицију. Толико добру инвестицију, да су само у њих прошле године уложили више од 18 милиона марака или скоро два пута више од кредитне линије за демобилисане борце.

Први пут од оснивања ИРБ је јавно објавила чије је акције и обвезнице куповала. Само у акције Аура осигурања, Бобар и Балкан Инвестмент банку уложила је 13 милиона марака, или два милиона марака више него што је цијела овогодишња кредитна линија за пољопривреду РС.

ИРБ је купила акција Аура осигурања у вриједности два милиона КМ, Бобар банке шест и Балкан инвестмент банке пет милиона КМ.

Уз акције куповао је ИРБ и обвезнице ових правних лица. Три милиона КМ уложили су у обвезнице Балкан инвестмент банке, те 2,2 милиона у Фармленд. Са државним новцем су, наводе у извјештају, куповали све емитоване општинске обвезнице: Бањалуке, Градишке, Источног Старог Града, Брода, Кнежева, Котор Вароша, Србца, Бијељине, Лакташа и Шамца. Укупно 22,2 милиона КМ.

У годишњем извјештају од 65 страница ИРБ само се у четири реченице осврће на контролу купаца државног капитала. Контролисали су 47 продаја, од чега 33 ветеринарске станице.

Детаља више нема, осим да су о свим контролама сачинили записнике и службене биљешке. Али се зато на неколико страница обрађују међународни односи, односно да је упостављена сарадња са Развојном банком Кине, али и Подручном Привредном комором Бањалука.

Похвалила се управа банке да је прошле године остварила приход од 5,9 милиона, од чега је расход био мањи за око 100 хиљада КМ, те се пожалили да још нису ушли већ неколико година плаћен пословни простор, али да су од истог купца купили још квадрата.

Синиша Вукелић0 КОМЕНТАРА

  1. Ne terba nikakva pamet da se zaključi da je vlasnik svega što postoji u rs,da je idejni tvorac, pokretač i izvođač radova srpski sanader. On je zlo koje nas je zadesilo, i pitanje je da li ćemo ikada više biti svoj na svome. Svi su izgledi da ništa svoje nećemo više imati, a i kazna koja mu sledi ništa nama neće da znači. Đavo je odnio svoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *