Изреал: Клинтонова, брини се за сегрегацију у САД

Неколико израелских министара одговорило је оштро на критичне изјаве америчке државне секретарке Хилари Клинтон о статусу жена у Израелу и законима којима ће се ограничити љевичарске организације. Клинтонова је у суботу, говорећи на затвореном форуму, критиковала недавне напоре владајуће коалиције десног центра у Израелу да ограничи донације невладиним организацијама и изразила шок због растуће дискриминације […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 07:51

Неколико израелских министара одговорило је оштро на критичне изјаве америчке државне секретарке Хилари Клинтон о статусу жена у Израелу и законима којима ће се ограничити љевичарске организације.

Клинтонова је у суботу, говорећи на затвореном форуму, критиковала недавне напоре владајуће коалиције десног центра у Израелу да ограничи донације невладиним организацијама и изразила шок због растуће дискриминације против жена у тој земљи.

Она је поменула случајеве да религиозни војници напуштају прославе на којима пјевају жене и чињеницу да жене седе у задњем дијелу аутобуса у неким мјестима у Израелу.

Америчка државна секретарка је рекла да је тај феномен подсјећа на Иран. Израелски министар финансија Јувал Стајниц означио је њене коментаре „у потпуности претјераним”.

„Израелска демократија је жива и либерална”, рекао је Стајниц на сједници владе, нагласивши да не познаје много бољих демократија на свијету али да је „понекад потребно средити ствари”.

„Ствар искључивања или сегрегације жена је потпуно неприхватљива и мора се зауставити али постоји велики јаз између тога и тврдње да постоји пријетња израелској демократији”, рекао је он.

Министар екологије Гилад Ердан рекао је да званичници треба да се концентришу на оно што се дешава у њиховим земљама.

Он је међутим додао да дијели забринутост за достојанство жена , нагласивши да влада мора предузети кораке да покаже своју посвећеност једнакости полова.

Израелски министар унутрашњих послова из вјерске партије Шас, Ели Јишај, казао је да је Израел једина демократска земља на Блсиком истоку и да све што је у њој учињено јесте у складу са законом.

Форуму коме се Клинтонова обратила присуствовали су замјеник израелског премијера Дан Меридор и лидерка израелске опозиције Ципи Ливни.

Америчка државна секретарка је поменула одвојена места за жене и мушкарце у неким јерусалимским аутобусима које је упоредила са случајем Розе Паркс, америчком црнкињом која је 1950 – тих година одбила да уступи мјесто белим путницима.

Ливнијева из партије центра Кадима је поздравила њену изјаву. „Пријатељи и поштоваоци Израела брину о процесу кроз који Израел пролази”, рекла је она, нагласивши да брига потиче од оних који се боре за јеврејску државу у УН и настоје да се очува израелска војна предност у региону.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *