Израел отказао уговор с Турском из области војне индустрије

Израел је отказао уговор с Турском у вези с одбрамбеном индустријом вриједан 141 милион долара због бојазни да би Анкара могла да напредну војну технологију испоручује „непријатељским” државама. Та одлука одражава значајно погоршање односа Турске и Израела који су некада важили за савезнике у региону, оцјењује агенција АП. Израелски званичници су рекли данас да су […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 20:25

Израел је отказао уговор с Турском у вези с одбрамбеном индустријом вриједан 141 милион долара због бојазни да би Анкара могла да напредну војну технологију испоручује „непријатељским” државама.

Та одлука одражава значајно погоршање односа Турске и Израела који су некада важили за савезнике у региону, оцјењује агенција АП.

Израелски званичници су рекли данас да су забринути да би Турска могла испоручивати напредне уређаје за ваздушно осматрање државама које Израел сматра непријатељима.

Споразум је, према ријечима званичника који су тражили да остану анонимни, потписан 2008. године.

Званичници у израелском министарству одбране и предузећу Елбит систем које производи спорни осматрачки систем, потврдили су да је уговор отказан. За сада нема коментара из Анкаре.

Криза у дипломатским односима Израела и Турске достигла је врхунац крајем маја прошле године када су израелске специјалне јединице извршиле препад на турске бродове који су пловили за појас Газе. У инциденту је убијено девет пропалестинских активиста.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *