Израел наоружавао Аргентину

ЛОНДОН – Израел је у тајности наоружавао Аргентину током фолкландске кризе због личне мржње тадашњег премијера Менахема Бегина према Великој Британији – наводи се у књизи „Операција Израел: наоружавање Аргентине током диктаторства (1976/1983) аргентинског новинара Хернана Добрија“. У књизи се наводи да су пројектили, радарски системи, резервоари са горивом за борбене авионе и гас маске […]

четвртак, април 21, 2011 / 19:58

ЛОНДОН – Израел је у тајности наоружавао Аргентину током фолкландске кризе због личне мржње тадашњег премијера Менахема Бегина према Великој Британији – наводи се у књизи „Операција Израел: наоружавање Аргентине током диктаторства (1976/1983) аргентинског новинара Хернана Добрија“.

У књизи се наводи да су пројектили, радарски системи, резервоари са горивом за борбене авионе и гас маске из Израела преко Перуа слати у Аргентину.

Пошто су британске снаге побјеђивале у сукобу, који је избио 1982. године након аргентинске инвазије на Фолкландска острва, тадашња владајућа хунта није имала много избора одакле ће надокнадити опрему изгубљену у рату, а израелски премијер Бегин, наводно, био је спреман на постизање споразума о наоружавању.

У интервјуима које је обавио аутор књиге откривено је да је Бегин договоре са хунтом сматрао осветом за смртну казну које су британске власти изрекле његовом пријатељу Дову Грунеру 1947. године у Палестини.

Грунер је осуђен на смрт због његове улоге у нападу ционистичког паравојног покрета "Иргун" на полицијску станицу. Бегин је командовао овим покретом у периоду прије установљавања државе Израел.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *