Избори у Македонији: Владајућа коалиција остала без већине

Владајућа странка у Македонији ВМРО ДПМНЕ освојила је највећи број гласова на парламентарним изборима у тој земљи, саопштила је јутрос државна изборна комисија на основу 85 одсто обрађених гласачких листића. Први прелиминарни резултати показују да је ВМРО ДПМНЕ освојила 39,5 одсто гласова, на другом мјесту је опозициони Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) са 32,5 одсто гласова, […]

понедељак, јун 6, 2011 / 10:32

Владајућа странка у Македонији ВМРО ДПМНЕ освојила је највећи број гласова на парламентарним изборима у тој земљи, саопштила је јутрос државна изборна комисија на основу 85 одсто обрађених гласачких листића.

Први прелиминарни резултати показују да је ВМРО ДПМНЕ освојила 39,5 одсто гласова, на другом мјесту је опозициони Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) са 32,5 одсто гласова, а на трећем мјесту је албанска Демократска унија за интеграцију, чланица владајуће коалиције, са 10,38 одсто гласова.

На четвртом мјесту је Демократска партија Албанаца са 5,39 одсто гласова.

Према подацима државне изборне комисије, на јуче одржане изборе изашло је 63,3 одсто грађана Македоније са правом гласа.

Невладина организација МОСТ, која је била посматрач избора, саопштила је да ће ВМРО ДПМНЕ имати 53 од укупно 123 посланичка места у македонском парламенту, Собрању.

Према истом извору, Социјалдемократски савез Македоније ће имати 45 посланичких мјеста, дупло више него до сада. Демократска унија за интеграцију имаће 14 мјеста а Демократска партија Албанаца осам места.

На изборима за македонски парламент, 120 посланика бира се у земљи а три посланика даје дијаспора. Очекује се да ће ВМРО ДПМНЕ освојити та три места у парламенту.

ВМРО ДПМНЕ трећи пут за редом има највећи број гласова – претходно је формирала владу 2006. године, као и 2008. године, када су одржани ванредни парламентарни избори – али досадашња владајућа коалиција више нема већину од 63 посланика.

Очекује се да ће ВМРО ДПМНЕ и ДУИ ући у коалицију.

Избори су прошли мирно и без инцидената.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *