Италија: Суд одoбрио референдум о нуклеарној енергији

Италијански суд је одобрио сазивање референдума о нуклеарној енергији, упркос одлуци владе да после катастрофе у Јапану привремено замрзне планове о нуклеаркама. Италијани ће 12. и 13. јуна гласати на референдуму, а уколико предлог буде подржала већина бирача и уколико одзив буде довољан, нуклеарна енергија ће бити трајно забрањена у тој земљи, навео је АФП. […]

среда, јун 1, 2011 / 19:30

Италијански суд је одобрио сазивање референдума о нуклеарној енергији, упркос одлуци владе да после катастрофе у Јапану привремено замрзне планове о нуклеаркама.

Италијани ће 12. и 13. јуна гласати на референдуму, а уколико предлог буде подржала већина бирача и уколико одзив буде довољан, нуклеарна енергија ће бити трајно забрањена у тој земљи, навео је АФП.

Италијанска опозиција левог центра већ дуже вријеме тражи изјашњавање грађана о том питању и одбацила је као привремено рјешење мораторијум који је влада прогласила у априлу.

Опозициона странка „Италија врједности” критиковала је премијера Силвија Берлусконија због тога што се не обазире на снажно противљење јавности нуклеаркама и покушава да блокира референдум.

Берлускони је поборник нуклеарне енергије, а за референдум је тврдио да је бесмислен после увођења мораторијума на планове о нуклеарним централама, мада је признао да влада намјерава да то питање поново размотри за две године.

Италија је одустала од нуклеарне енергије послије референдума 1987, после катастрофе у Чернобиљу.

Берлускони је, међутим, планирао да изградња нуклеарки почне 2014. и да ове електране 2030. почну да подмирују четвртину домаћих потреба за струјом.

Италијани ће се на референдуму изјаснити не само о нуклеарној енергији, већ и о приватизацији водних ресурса и о томе да ли Берлускони, коме се суди због сексуалних преступа и привредног криминала, има право да одбије да се појављује пред судом уз образложење да су му прече државне обавезе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *