Истина о смрти Јурија Гагарина

МОСКВА – Русија је данас открила околности под којима је погинуо астронаут Јуриј Гагарин, који је направио грешку приликом рутинског лета авионом покушавајући да избјегне метеоролошки балон или облаке. Несрећа се догодила 27. марта 1968. године. Гагарин је управљао авионом "миг-15", заједно са копилотом када се летјелица срушила у региону Владимир, сјеверосточно од Москве под […]

петак, април 8, 2011 / 19:00

МОСКВА – Русија је данас открила околности под којима је погинуо астронаут Јуриј Гагарин, који је направио грешку приликом рутинског лета авионом покушавајући да избјегне метеоролошки балон или облаке.

Несрећа се догодила 27. марта 1968. године. Гагарин је управљао авионом "миг-15", заједно са копилотом када се летјелица срушила у региону Владимир, сјеверосточно од Москве под неразјашњеним околностима.

Ова несрећа се догодила седам година након што је Гагарин 12. априла обавио први лет у космос, а истрага је остала државна тајна.

У тренутку док се у Русији прославља 50 година од Гагариновог боравка у космосу званичник одјељења за ариху у Кремљу Александар Степанов прочитао је на конференцији за новинаре документ о закључцима истраге.

"Закључци комисије: на основу анализе услова ваздушне несреће и елемената истраге највјероватнији узрок катастрофе је нагли маневар пилота да би избјегао метеоролошку сонду", наводи се у документу.

Други мање вјероватан узрок је да је совјетски космонаут покушао да избјегне улазак у облаке.

Ови закључци су, потписани као важан документ, уведени у декрет Централног комитета Комунистичке партије СССР 28. новембра 1968. године као државна тајна.

Због тога што су закључци држани као тајна појавиле су се бројне гласине и хипотезе о узроцима ове несреће.

"Надам се да ће се овим окончати бројне спекулације које су постојале у Русији", изјавио је данас Степанов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *