Истицање радиоактивне воде заустављено

Компанија „Тепко“ у чијој је надлежности оштећена нуклеарна електрана Фукушима, саопштила је данас да је заустављено истицање веома радиоактивне воде у Пацифик. У саопштењу се наводи да су убризгани хемијски агенси за очвршћење тла недалеко од напукле јаме реактора, одакле је вода истицала. Како би зауставили истицање воде, радници "Тепка" убризгали су водено "стакло" или […]

среда, април 6, 2011 / 09:04

Компанија „Тепко“ у чијој је надлежности оштећена нуклеарна електрана Фукушима, саопштила је данас да је заустављено истицање веома радиоактивне воде у Пацифик.

У саопштењу се наводи да су убризгани хемијски агенси за очвршћење тла недалеко од напукле јаме реактора, одакле је вода истицала.

Како би зауставили истицање воде, радници "Тепка" убризгали су водено "стакло" или натријум силикат и још један агенс недалеко од јаме одакле је веома радиоактивна вода истицала.

Инжињери су у очајању посипали пиљевину, стављали новине и посипали бетон како би зауставили воду.

Јапански званичници изјавили су јуче да су узорци воде употријебљене за хлађење другог од шест реактора показали су пет милиона пута већу радијацију од правно дозвољене.

Јапан је јуче од Русије затражио специјализовани брод за складиштење и неутралисање течних радиоактивних материја из подморница на нуклеарни погон како би се што прије извршила деконтаминација воде из Фукушиме.

Руска агенција за нуклеарну енергију "Росатом" саопштила је да очекује одговоре на одређена питања прије него што одобри захтјев Јапана за специјализовани брод за обраду течног радиоактивног отпада "Лендиш" или на јапанском језику "Сузуран".

"`Лендиш` је једно од највећих постројења за обраду течног радиоактивног отпада и радиоактивну течност засипа хемикалијама и складишти у форми цемента. Може да обради 35 кубних метара течног отпада дневно и 7 000 кубних метара годишње.

Извор из јапанске владе рекао је да план да се зграда у којој су оштећени реактори покрије посебним металним покровом не може да буде спроведен у дјело до септембра због велике радијације, која отежава рад.

Инжињери су непрестано покушавали да зауставе истицање радијације из постројења оштећеног 11. марта у земљотресу и цунамију.

Према званичним подацима, у земљотресу јачине девет степени Рихтерове скале и цунамију у Јапану је погинуло више од 12 000 људи док се око 15 000 још води као нестало а више од 161 000 још живи у евакуационим центрима.

Упркос заустављању истицања воде, компанија "Тепко" још треба да испумпа око 11 5000 тона мање радиоактивне воде у море јер им је потребан складишни простор у електрани, али стручњаци истичу да ова вода не представља значајну пријетњу по људско здравље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *