Исланд одустаје од придруживања у ЕУ, Филе разочаран

Власти Исланда саопштиле су Европској комисији да одустају од преговора о придруживању Европској унији, пише бриселски портал ЕУОбзервер.  Одлуку о прекиду претприступних преговора званичницима ЕУ је током своје јучерашње посјете пренио министар иностраних послова Гунар Браги Свејнсон. "Тако функционише демократија", наводи портал Свејнсонове речи. Тиме је нова, евроскептична влада испунила обећање дато током изборне кампање […]

петак, јун 14, 2013 / 14:14

Власти Исланда саопштиле су Европској комисији да одустају од преговора о придруживању Европској унији, пише бриселски портал ЕУОбзервер.

 Одлуку о прекиду претприступних преговора званичницима ЕУ је током своје јучерашње посјете пренио министар иностраних послова Гунар Браги Свејнсон.

"Тако функционише демократија", наводи портал Свејнсонове речи.

Тиме је нова, евроскептична влада испунила обећање дато током изборне кампање да ће зауставити процес европских интеграција, иако је Исланд далеко одмакао у преговорима.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да је због тога веома разочаран.

"Лично ми је веома тешко да ово прихватим", рекао је, али је додао да је као професионалац дужан да поштује одлуку демократски изабране владе.

Филе је навео да ће Исланд и поред одустајања од чланства ипак завршити преговарачки процес, јер је досад затворила већ трећину од 33 поглавља у преговорима о придруживању.

"Исландски ниво усаглашености са европским законима је виши него код многих земаља чланица", рекао је Филе.0 КОМЕНТАРА

  1. Док их је шамарала депресија- објеручке су хтјели у ЕУ, јер су и они као и очајници из резервата Источне Европе видјели спас у Унији. Е сад кад је унија у дебелом к…у, а њима мало живнула економија- сад као они не би.. B-) Јутро је увијек било паметније од ноћи..:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *