Ислам и турске серије: Неморално, али сви гледају

Tурске телевизијске серије у којима се приказују обнажене љепотице у недозвољеним сценама су „неморалне“, али и поред тога сви их радо гледају. "Tурске серије су ђаво, али их је немогуће заобићи. Ми их критикујемо, али их гледамо са великим интересовањем", изјавио је туниски проФесор Монцеф Ајари на Tурско – арапском форуму који је одржан у […]

уторак, децембар 6, 2011 / 17:58

Tурске телевизијске серије у којима се приказују обнажене љепотице у недозвољеним сценама су „неморалне“, али и поред тога сви их радо гледају.

"Tурске серије су ђаво, али их је немогуће заобићи. Ми их критикујемо, али их гледамо са великим интересовањем", изјавио је туниски проФесор Монцеф Ајари на Tурско – арапском форуму који је одржан у Истанбулу.

У познатој TВ серији "Гумуш" могу да се виде провокативне сцене и односи изван брака, какви постоје и у арапском свијету, али о томе се јавно не говори, речено је на Форуму у чијем раду је учествовало 200 новинара, режисера и других медијскихг радника из двадесетак земаља из тог дијела свијета.

"Tо је код нас још увек табу тема", објашњава Даниел АбдулФетах из Уједињених Арапских Емирата.

"Tурске TВ серије су без дозволе ушле у домове многих Арапа и постале су наш стални гост ", каже Хамид ал Tуки, медијски радник из Омана. "Ви не можете никога да видите на улици када се приказује турска серија "Гумуш", која се у арапском свијету приказује под насловом "Нур", каже Ал Tуки.

Tурске TВ серије су у почетку биле на удару исламских конзервативаца и у самој Tурској због разголићених љепотица и слободне љубави изван брачне заједнице, што, како се тврди, угрожава породичне вриједности. Временом се то претворило у уносан бизнис у коме се обрћу милиони долара, пошто су у последњих пет година телевизијске "сапунице" освојиле гледаоце у арапском свијету, али и на Балкану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *