Иринеј: Дијалог са Индонезијом добар за веру и науку

Патријарх српски Иринеј, који учествује у раду првог међуверског дијалога Србије и Индонезије, који је данас почео у Палати Србије, поручио је да ће од овог догађаја користи имати и вера и наука. „Скуп је користан због зближавања два народа, што је за данашње време изузетно важно”, рекао је Иринеј новинарима. Први међувјерски дијалог Србије […]

четвртак, април 7, 2011 / 17:42

Патријарх српски Иринеј, који учествује у раду првог међуверског дијалога Србије и Индонезије, који је данас почео у Палати Србије, поручио је да ће од овог догађаја користи имати и вера и наука.

„Скуп је користан због зближавања два народа, што је за данашње време изузетно важно”, рекао је Иринеј новинарима.

Први међувјерски дијалог Србије и Индонезије отворили су раније данас министар вјера и дијаспоре у влади Србије Срђан Срећковић и амбасадор Индонезије у Београду Самјуел Самсон.

Генерални директор Министарства иностраних послова Индонезије Андри Хади је рекао да за овакву врсту дијалога има много разлога и да је један од њих да двије земље дијеле веома срдачне и пријатељске односе како међу лидерима тако и међу два народа.

Управо су народи ти који представљају срж демократије, казао је он.

Прма Хадијевим ријечима, овакви дијалози унапређују узајамно поштовање различитости и слободе, а такође је важно размјењивати мишљења између академских кругова како би се ширио дух толераније.

Срећковић је, отварајући скуп, рекао да је међуверски дијалог Србије и Индонезије прави сусрет цивилизација удаљених култура, блиских по ставу да размјену знања продубе.

Амбасдор Самсон је навео да је задовољан што коначно представници два грађанска друштва различите вјероисповести имају прилику да се сретну и размијене искустве на првом међуверском дијалогу Србије и Индонезије.

Он је истакао да је Србија 15. земља која је домаћин међуверског дијалога и да је Индонезија такв састанак имала у Аустрији, Бугаској, Њемачкој, Холандији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *