Иран се притишће и тако што продаш још оружја Саудијцима

САД ће испоручити Саудијској Арабији војне авионе Ф-15СА у вриједности од 30 милијарди долара, саопштила је администрација америчког предсједника Барака Обаме. Продаја 84 америчких ловаца-бомбардера Саудијској Арабији шаље „јаку поруку” да је Вашингтон привржен безбједности у Персијском заливу у тренутку када Иран пријети да затвори Ормушки мореуз, рекао је високи званичник Стејт департмента. Према споразуму, […]

петак, децембар 30, 2011 / 07:43

САД ће испоручити Саудијској Арабији војне авионе Ф-15СА у вриједности од 30 милијарди долара, саопштила је администрација америчког предсједника Барака Обаме.

Продаја 84 америчких ловаца-бомбардера Саудијској Арабији шаље „јаку поруку” да је Вашингтон привржен безбједности у Персијском заливу у тренутку када Иран пријети да затвори Ормушки мореуз, рекао је високи званичник Стејт департмента.

Према споразуму, САД ће Саудијцима продати 84 нова ловца и модернизовати 70, а производња авиона у фабрикама Боинга помоћи ће одржању 50.000 радних мјеста и на годишњем нивоу ојачати америчку економију за 3,5 милијарди долара, саопштила је Бијела кућа.

Испорука авиона Саудијцима дио је ширих настојања америчке одбрамбене политике да се Иран држи под контролом, оцјењује агенција АП и наводи да је Техеран ове недеље запретио да ће прекинути саобраћај кроз Ормушки мореуз, кључну саобраћајну тачку Персијског залива.

Продаја борбених авиона дио је 10-годишњег споразума вриједног 60 милијарди долара о продаји оружја Саудијској Арабији који укључује и испоруку хеликоптера, бомби, пројектила и лансирне опреме, као и радарских система и опреме за ноћно осматрање.

Амерички Конгрес је прије око годину дана одобрио тај десетогодишњи споразум, пошто су званичници америчких власти увјерили посланике да продаја оружја неће умањити премоћ израелске војске.

Бијела кућа је објавила споразум са Саудијском Арабијом на Хавајима, гдје Обама проводи одмор.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *