Ирак: Американци отишли, траже се ванредни избори

Снажан политички блок који предводи антиамерички оријентисан свештеник Моктада Ал Садр, позвао је данас на распуштање ирачког парламента и расписивање пријевремених избора. Ово је потенцијално фаталан ударац коалиционој влади која је на ивици колапса, након што су се америчке трупе повукле из ове земље прије више од недјељу дана, преноси "Њујорк тајмс". У саопштењу Ал […]

уторак, децембар 27, 2011 / 08:02

Снажан политички блок који предводи антиамерички оријентисан свештеник Моктада Ал Садр, позвао је данас на распуштање ирачког парламента и расписивање пријевремених избора.

Ово је потенцијално фаталан ударац коалиционој влади која је на ивици колапса, након што су се америчке трупе повукле из ове земље прије више од недјељу дана, преноси "Њујорк тајмс".

У саопштењу Ал Садрових присталица објевљеном на веб-сајту овог покрета, они поручују да је распуштање актуелне владе једини начин да се Ирак извуче из све дубље политичке кризе, коју је изазвао шиитски премијер Нури Камал ал Малики супротстављајући се лидерима сунитске мањине.

Овај први изазов премијеру Маликију и његовој шиитској коалицији је назнака његовог слабљења, чак и ако његова влада преживи ово искушење.

"Имамо много проблема. Када су Американци дошли у Ирак, дали су власт неким блоковима и неким лидерима и они су имали моћ. Сада требамо нове изборе", рекао је водећи парламентарац овог блока Баха Ал Араџи.

Овај потез присталица Ал Садра није довољно јак да изазове брзу смјену власти, али представља прву назнаку попуштања подршке шиитских политичара, који су већином подржали Маликијеву владу када је она јавно оптужила лидере сунита за везе са терористима. Позив на расписивање нових избора подржали су лидери сунитске Коалиције за Ирак, који су главни премијерови противници, али су чланови друге шиитске групе одбацили овај приједлог као неоснован.

"Ово је смијешно. Проблеми које имамо могу бити ријешени, али не на овај начин", рекао је Хасун Ал Фатлави, члан шиитског Врховног исламског вијећа Ирака и додао да се проблеми могу ријешити једино разговором.

Чак и да је прошао приједлог присталица Ал Садра, требало би бар пола године да се испланирају нови избори.

Покрет присталица Ал Садра пружио је кључну подршку премијеру Маликију у добијању другог мандата послије прошлогодишњих неизвјесних избора.

Овај позив на распуштање парламента услиједио је након наставка ширења насиља на улицама Багдада, гдје је јутрос аутомобил – бомба на пункту испред Министарства унутрашњих послова усмртио пет људи, међу којима два званичника.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *