Инцко писао Муну: Међустраначки проблеми оптерећују ФБиХ

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко констатовао је у најновијем извјештају генералном секретару УН Бан Ки Муну да су настављени међустраначки проблеми у Федерацији БиХ. Инцко је у извјештају од 30. априла указао и на недостатак напретка на законодавном пољу на нивоу БиХ, као и "оспоравања Дејтонског споразума и суверенитета БиХ од политичара из Републике […]

среда, мај 8, 2013 / 18:43

Међународни представник у БиХ Валентин Инцко констатовао је у најновијем извјештају генералном секретару УН Бан Ки Муну да су настављени међустраначки проблеми у Федерацији БиХ.

Инцко је у извјештају од 30. априла указао и на недостатак напретка на законодавном пољу на нивоу БиХ, као и "оспоравања Дејтонског споразума и суверенитета БиХ од политичара из Републике Српске", упркос, како је навео, лакој промјени владе.

Из ОХР-а је саопштено да је Инцко истакао да су се "ови проблеми наставили у позадини материјалних тешкоћа узрокованих економском кризом којима политичке странке нису успјеле да се позабаве на озбиљан или ефикасан начин".

Он сматра да су бројни случајеви у којима политички лидери, странке и институције заобилазе, игноришу или у неким случајевима директно крше захтјеве утврђене уставима и законима ради политичке сврсисходности.

Инцко је констатовао да ОХР и Делегација ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, заједно с остатком међународне заједнице, и даље блиско сарађују и међусобно и са кључним партнерима из БиХ с циљем превазилажења политичких недостатака и повратка земље на пут који води евроатлантским интеграцијама и потпуном послијератном опоравку.

Инцков извјештај, у коме је изложио ситуацију у вези са провођењем мира у БиХ, навео изазове и објаснио стратегију коју је међународна заједница усвојила као одговор на ове изазове, обухвата период од 27. октобра 2012. године до 20. априла 2013. године.

Генерални секретар ун је 3. маја извјештај доставио Савјету безбједности.

То је 43. извјештај УН који подноси високи представник, те девети извјештај од када је Инцко преузео ову функцију 26. марта 2009. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *