Инцко ће суспендовати одлуке ЦИК?

САРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко одлучио је да суспендује одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ које се односе на валидност Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и избор предсједника и потпредсједника ФБиХ. Ова одлука требало би да буде објављена данас, а резултат је дугих и детаљних консултација унутар међународне заједнице које су […]

понедељак, март 28, 2011 / 10:25

САРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Валентин Инцко одлучио је да суспендује одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ које се односе на валидност Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и избор предсједника и потпредсједника ФБиХ.

Ова одлука требало би да буде објављена данас, а резултат је дугих и детаљних консултација унутар међународне заједнице које су трајале током цијеле протекле седмице, пише данашњи "Дневни аваз", позивајући се на анонимни извор.

Према ријечима овог извора, међународна заједница чврсто је увјерена да тренутна правна ситуација у ФБиХ не може остати и да је треба растумачити.

Овај извор појашњава да је Инцко одлучио да донесе овакву одлуку како би биле онемогућене даље правне недоумице, те дата прилика Уставном суду ФБиХ да се изјасни, посебно када је ријеч о жалбама које су поднијели предсједник ФБиХ Борјана Кришто и замјеник предсједника Владе ФБиХ Вјекослав Беванда.

Међународна заједница потпуно је сагласна да тренутна ситуација у ФБиХ напросто није одржива.

Предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић синоћ је била затечена вијешћу о Инцковој одлуци, додајући да није имала никаквих контаката са ОХР-ом.

Члан ЦИК-а БиХ Тихомир Вујчић тврди да је одлука ОХР-а изненађујућа и због тога што на одлуке Комисије постоји право жалбе Суду БиХ и то би било ријешено у веома кратком року.

"Чињеница је да да предсједник и потпредсједници ФБиХ нису изабрани према Изборном закону БиХ, јер није постојала трећина делегата у Клубу Хрвата. Само та повреда изборних правила била је довољна за поништење избора", појаснио је Вујчић.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Овог сметењака Инцка треба на сваки начин склонити и мијешање ОХР-а је потпуно непродуктивно. Да су они постали страна у сукобима то је више него очигледно након случаја Јована Дивјака, али и раније. Мени је само на памети да ова криза у БиХ не одговара РС, јер ће нам на крају Хрвати и Бошњаци „запржити ћорбу“, а Додик ће испасти тотална будала. Јер када вас Хрвати онолико хвале добро ставите прст на чело и размислите гдје сте погријешили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *