Имао је сан – да црнци плаћају исте камате као бијелци

Преносимо вијест која не изазива велику пажњу, јер нико и не гаји заблуде да је расизам умро. “Банка Америке” ће морати да плати казну од 335 милиона долара због оптужби за расизам. Њеној ћерка фирми “Кантривајд” се ставља на терет да је црнцима и Латиноамериканцима нудила лошије услове него осталим корисницима њених услога. Више од […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 18:31

Преносимо вијест која не изазива велику пажњу, јер нико и не гаји заблуде да је расизам умро.

“Банка Америке” ће морати да плати казну од 335 милиона долара због оптужби за расизам. Њеној ћерка фирми “Кантривајд” се ставља на терет да је црнцима и Латиноамериканцима нудила лошије услове него осталим корисницима њених услога.

Више од 200.000 клијената ове банке је због свог поријекла и боје коже плаћало превисоке камате, закључило је америчко министарство правде послије вишегодишње истраге. Милионски износ је само дио нагодбе коју је банка закључила са министарством.

“Финансијска предузећа треба да доносе одлуке на основу платежне способности својих клијената, а не на основу боје коже”, рекао је амерички министар финансија Ерик Холдер у Вашингтону. Према његовим ријечима, ово је највећа казна коју је нека банка икада платила због оптужби за расизам.

Споразум се односи на период од 2004. до 2008. године, током кога су црнци и Американци мексиканског поријекла плаћали веће камате и таксе него грађани бијеле пути. Како са наводи, оштећени су умјесто повољних “примарних позајмица”, добијали скупље “субпримарне кредите”, због чега су плаћали веће камате за некретнине. Сада ће бити обештећени из овог милионског износа.

“Банка Америке” је преузела “Кантривајд”, некада највећу банку која је давала кредите за куповину некретнина, усред финансијске кризе 2008. Испоставило се да је то била велика грешка, јер је често морала да одговара за спорне пословне подухвате своје ћерка фирме, што јој је проузроковало губитке који се мјере милијардама.0 КОМЕНТАРА

 1. Америка је инфицирана сатанизмом! Тако желе да њихови системи вриједности постану то и за друге у свијету ширећи своју Mc Donald’s и Coca-cola филозофију. Знамо да је то пиће са примјесама абортиране дјеце и да је та храна пуна канцерогених адитива. Како смо ми народ коме је тешко нешто забранити и онда постоје такви који баш то хоће из ината.

 2. Бунтовник, 22.12.2011. 19:27:05

  …“ Имао је сан…“
  Асоцијација на чувени говор Мартина Лутера Кинга који је почињао са: „Ај хед а дрим…“ Има о сам сан (правилније; „уснио сам сан…“)

  Е сад, то што редакција често рачуна на начитаност и општу културу „пуЋанства“ која би била макар приближна оној у самој редакцији…B-)
  То је баш оно што је врло јебига у држави Данској…;)

 3. *Божо Чукеранац
  О Мартину Лутеру Кингу објашњавати студенту апсолвенту друштвених наука апсурно је. 😀

 4. Бунтовник, 23.12.2011. 09:47:57

  Голим оком се види да данашњи наши политЋарски БИЛДЕКСИ имају достојне насљеднике!:-o

  Што б’ рек’о тито ледени: „Народ који има овакву омладину (божју ти мајку…) не мора да бринер за своју будућност!“B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *