Хоп прије скока: Декларација о значају Србије у ЕУ

Предсједници Србије и Француске Борис Тадић и Никола Саркози потписали су у Паризу Политичку декларацију која истиче значај предстојећег придруживања Србије ЕУ и представља нови подстрек пријатељским везама и повјерењу између двије државе. Истовремено, министар спољних послова Србије Вук Јеремић и француски министар за европска питања Лоран Вокије потписали су Споразум о стратешком партнерству између […]

петак, април 8, 2011 / 18:02

Предсједници Србије и Француске Борис Тадић и Никола Саркози потписали су у Паризу Политичку декларацију која истиче значај предстојећег придруживања Србије ЕУ и представља нови подстрек пријатељским везама и повјерењу између двије државе.

Истовремено, министар спољних послова Србије Вук Јеремић и француски министар за европска питања Лоран Вокије потписали су Споразум о стратешком партнерству између Србије и Француске.

У Политичкој декларацији, коју су потписали Тадић и Саркози, истиче се значај предстојећег учлањења Србије у ЕУ и потреба да се Србија што боље припреми за то чланство.

У Декларацији се наглашава важност поуздане сарадње између администрација с циљем припреме пуног учешћа Србије у институцијама ЕУ, као и сарадње двије земље у интелектуалној, научној, уметничкој и културној области.

"Уверени смо да ће помирење међу европским народима и њихово прихватање заједничких вредности, омогућити миран и просперитетан развој континента у окриљу ЕУ, уз поштивање њихове историје, културе и традиције", наводи се у декларацији и наглашава важност сарадње у области безбједности и унутрашњих послова, као и у области одбране.

У Декларацији се потврђује опредијељеност да се односи који спајају двије земље дугорочно унапређују кроз реализацију Споразума о стратешком партнерству и сарадњи између влада Србије и Француске, потписаном на данашњи дан.

Договор о Споразуму о стратешком партнерству који су потписали Вук Јеремић и француски министар Вокије постигнут је још средином 2009. године приликом тадашње посјете предсједника Србије Бориса Тадића Паризу.

Споразум је трећи такав документ који Србија потписује са неком земљом. Претходно је у августу 2009. године потписан Споразум о стратешком партнерству са Кином, а 13. новембра 2009. године и са Италијом.

У најави је и Споразум о стратешком партнерству са Русијом, који би, како је раније изјавио министар спољних послова Србије Вук Јеремић, требало да буде потписан приликом посјете предсједника Србије Москви до краја јуна ове године.
Споразуми о стратешком партнерству су оквирни документи којима двије земље потврђују висок степен политичких односа и међусобне билатералне сарадње, као и начелно заједништво интереса у више домена.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *