Хит дана у Ираку: Путуј Америко, и не мисли на нас

Генерал Лојд Џ. Остин трећи је у седам минута до „тачно у подне“ завршио говор у Багдаду. Тиме се званично завршила операција Војске САД у Ираку. Присутни су се помолили за судбину ирачких народа и надали се да ће демократија и слобода наставити да владају у овој земљи, чак и када они оду. Било је […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 12:25

Генерал Лојд Џ. Остин трећи је у седам минута до „тачно у подне“ завршио говор у Багдаду. Тиме се званично завршила операција Војске САД у Ираку.

Присутни су се помолили за судбину ирачких народа и надали се да ће демократија и слобода наставити да владају у овој земљи, чак и када они оду.

Било је свега пар представника ирачке војске и ирачке политике, тако да је ово била церемонија искључиво везана за америчку војску и јавност САД.

Наша постепено-предизборна отварања аутопута Бања Лука – Градишка, без завршене петље у средини истог; нису само наш специјалитет.

Ова церемонија долази много (утврди колико тачно) година, пошто је Џорџ Буш Млађи објавио да је операција Милосрдни анђео успјела. По истој матрици Обама је прогласио затварање „једно од изванредних поглавља у историји америчке војске”, додајући не мање невјероватну ствар: "да америчка војска мирно напушта Ирак остављајући стабилну државу".

По америчким изворима, стабилност је у миру коштала 4500 америчких војника, и преко 100.000 мртвих Ирачана.

Обама је под притиском да прије наредног круга предсједичких избора изађе из Ирака, као што је обећао. Наравно, то неће бити у потпуности могуће, па ће на тлу остати огромна количина "уговораца", односно приватних војних компанија.

Тако је и чувена војно-плаћеничка компанија Блеквотер, промијенила име у Академија, при покушају да се врате у Ирак, одакле су избачени након што су њихови запосленици направили масакр над ирачким цивилима.

За исто то вријеме, на руској државној телевизији РТР Планета, Владимир Путин држи вишесатне говоре, у припреми свог лика за ново мјесто предсједника.

Ослобођене америчке трупе, биће ангажоване у неком другом дијелу свијета, и бригу о томе неће водити само Владимир Путин, већ и предсједник Ирана Ахмадинеџад.

Надати се да у нашој власти постоје неки спољнополитички аналитичари, који ће повести рачуна о овом потезу.

Те трупе неће бити ангажоване само да појачају притисак у Авганистану…Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *