Грубеша: Срби у Хрватској нема чега да се плаше

Срби у Хрватској нема чега да се плаше, јер Влада и предсједник Иво Јосиповић неће дозволити да било какав националистички талас угрози њихову безбједност, а то би казнила и ЕУ оспоравањем чланства, потврдио је савјетник хрватског предсједника за спољну политику Дамир Грубеша. "Влада не би доспустила линч хрватских Срба. Непотребне су било које друге гаранције […]

уторак, април 19, 2011 / 18:23

Срби у Хрватској нема чега да се плаше, јер Влада и предсједник Иво Јосиповић неће дозволити да било какав националистички талас угрози њихову безбједност, а то би казнила и ЕУ оспоравањем чланства, потврдио је савјетник хрватског предсједника за спољну политику Дамир Грубеша.

"Влада не би доспустила линч хрватских Срба. Непотребне су било које друге гаранције када оне већ постоје, јер та влада зависи од подршке српске мањине у Хрватској… За сада нема никаквих назнака да су Срби уопште угрожени", рекао је Грубеша коментаришући изливе националног незадовољства након хашке пресуде хрватским генералима.

Према његовим ријечима, Влада Хрватске ће, с обзиром на улогу Срба у њеном очувању, и те како морати да води рачуна да пружи неке гаранције да се ова ескалација националног незадовољства који изазива национализам и екстремистичке реакције смири.

Грубеша је за "Блиц" рекао да хрватски предсједник жели смиривање ситуације и он ће у том правцу и дјеловати, иако је чињеница да постоје националистичке, екстремистичке снаге које желе да искористе ову ситуацију за борбу за власт .

"Међутим, сматрам да ће то врло брзо спласнити, управо зато што су други проблеми много видљивији, тешка је економска ситуација, велика је корупција и ту су, наравно, контроверзе око уласка у ЕУ", навео је он.

Грубеша је истакао да ЕУ врло пажљиво прати ситуацију и сваки екстремни облик изазваће њено реаговање и отежати пут уласка у ЕУ.

Он вјерује да хашка пресуда хрватским генералима за злочине над Србима неће нарушити добросусједске односе и да неће проузроковати захлађење односа Хрватске и Србије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *