Григорије: Вишеград би некад могао постати сједиште епископије

Епископ захумско – херцеговачки и приморски Григорије рекао је да ће храм који се гради у Андрићграду бити посвећен Светом великомученику Лазару и косовским јунацима. Храм је модификована копија манастира Високи Дечани са Косова, а прилагођавање простору Андрићграда урадили су архитекти града од камена смјештеног на ушћу Рзава у Дрину, уз сугестије режисера и неимара […]

четвртак, мај 2, 2013 / 12:18

Епископ захумско – херцеговачки и приморски Григорије рекао је да ће храм који се гради у Андрићграду бити посвећен Светом великомученику Лазару и косовским јунацима.

Храм је модификована копија манастира Високи Дечани са Косова, а прилагођавање простору Андрићграда урадили су архитекти града од камена смјештеног на ушћу Рзава у Дрину, уз сугестије режисера и неимара новог доба Емира Кустурице.

Епископ Григорије потврдио је да је за вањско облагање зидова већ набављен специјални камен травентино из Коније у Турској, који ће бити комбинован са каменим плочама из ових крајева.

"Црква унутрашњег корисног простора од 400 метара квадратних до Видовдана ове године биће покривена бакром, а у другој фази градње размишљамо да се уради живопис мозаицима са фреско техником", рекао је владика Григорије за Радио-Вишеград.

Он је поновио да ће ово бити саборни храм у Вишеграду гдје ће света литургија бити служена сваке недјеље и празника.

"У свим градовима јудеохришћанске цивилизације у средишту града се гради црква, а око ње се формирају други објекти неопходни за његов живот и изглед", појашњава епископ захумско – херцеговачки и прморски.

Како преноси Срна, он је изразио наду да би Вишеград у будућности могао бити и сједиште епископије и духовне везе овог народа са Србима у Србији.

"Велики градитељски подухват Емира Кустурице је доказ да је он дио народа који зна ко је, куда иде и гдје живи", закључио је владика захумско – херцеговачки Григорије.0 КОМЕНТАРА

  1. Emir „gradi“ parama od harača. Tako nas nisu pljačkalle ni osmanlije kako to rade emiri, biskupi i poglavnici. Srbi su se održali poslije najezde Turaka na ovim prostorima još vijekovima, ali poslije ovih današnjih haračlija teško da će iko opstati i ostati.

  2. чекај мало, па из Сарајева повлачење, у Вишеград? ЗАр григорије није да се враћамо на своје да покажемо чије је?

  3. VOLE LJUDI NA SELO.TAKO SE I U DOBOJ -DOBOJLIJE SELE NA SELO, A OZRENCI OKUPIRLAI GRAD I FUNKCIJE,B-)B-)B-)B-)B-)SELJACI.GOSTIĆ,LJUBIČIĆ,STOJČINOVIĆ,PARAVAC.MIKEREVIĆ……x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *