Грчка тражи продужење рока за отплату зајмова

Грчка се нада да ће добити још времена за отплату зајмова који су јој помогли да избјегне банкрот, изјавио је данас грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину. Инспектори ЕУ и Међународног монетарног фонда сутра долазе у Атину да би процијенили да ли су Владине мјере штедње довољне за смањење јавног дуга. Папаконстантину је данас представио нови […]

уторак, мај 3, 2011 / 07:13

Грчка се нада да ће добити још времена за отплату зајмова који су јој помогли да избјегне банкрот, изјавио је данас грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину.

Инспектори ЕУ и Међународног монетарног фонда сутра долазе у Атину да би процијенили да ли су Владине мјере штедње довољне за смањење јавног дуга.

Папаконстантину је данас представио нови план за борбу против утаје пореза. Он је први грчки званичник који је јавно поменуо идеју о продужењу рока за отплату дуга, као и о смањењу камате.

"Европски савјет одлучио је у марту да продужи рок за отплату зајма од 110 милијарди евра. Само се надам да ћемо у каснијој фази бити у могућности да добијемо још бољи аранжман у вези са овим конкретним дугом", рекао је министар финансија на конференцији за новинаре.

Грчка је суочена са дубоком рецесијом, слабим приходима у државну касу и очекивањем да је реструктурисање дуга неизбјежно.

Аналитичари сматрају да продужење рока за измирење дуга према ЕУ и ММФ-у не би било довољно да се избјегне шире реструктурисање, иако је комесар ЕУ за економију и монетарну полиитку Оли Рен данас поново одбацио такву могућност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *