Грчка би могла да напусти еврозону за шест мјесеци?

Шведски министар финансија Андерс Борг изјавио је да би Грчка могла да напусти еврозону у року од шест мјесеци. "Они ће највјероватније напустити еврозону. Не треба да одбацимо ту могућност у наредних пола године", изјавио је Борг на годишњем састанку Међународног монетарног фонда у Токију. Његово упозорење услиједило је након што је ЕУ ове седмице […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 07:29

Шведски министар финансија Андерс Борг изјавио је да би Грчка могла да напусти еврозону у року од шест мјесеци.

"Они ће највјероватније напустити еврозону. Не треба да одбацимо ту могућност у наредних пола године", изјавио је Борг на годишњем састанку Међународног монетарног фонда у Токију.

Његово упозорење услиједило је након што је ЕУ ове седмице добила Нобелову награду за мир у вријеме финансијске кризе и након што се њемачки канцелар Ангела Меркел суочила са жестоким демонстрацијама у Атини.

Она је приликом посјете Грчкој рекла да жели да та земља остане у еврозони.

Борг је рекао да излазак Грчке из еврозоне вјероватно неће имати велики утицај на финансијски систем, пренијела је агенција Блумберг.

Имајући у виду слабост грчке индустрије и неспособност земље да проведе неопходне реформе "тешко се види како ће они ријешити ову ситуацију без стимулисања конкурентности кроз значајно нижи девизни курс", додао је Борг.

Шведски министар финансија одавно размишља песимистично о будућности Грчке. Он је у јулу изјавио да је "нека врста банкрота" највјероватннији сценарио за Грчку.

Он је прошлог мјесеца изјавио да су европске банке већ спремне за излазак Грчке из еврозоне.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *