Граховац: У школи се морају знати основна правила

Омбудсман за дјецу Републике Српске (РС) Нада Граховац изјавила је данас да се у школама морају знати елементарна правила, јер је школа институција и то својим дјеловањем мора да покаже. Граховац је подсјетила да је ресорном министарству упутила препоруку у вези са доношењем правила понашања и кодекса облачења у свим школама у РС, што је […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 13:54

Омбудсман за дјецу Републике Српске (РС) Нада Граховац изјавила је данас да се у школама морају знати елементарна правила, јер је школа институција и то својим дјеловањем мора да покаже.

Граховац је подсјетила да је ресорном министарству упутила препоруку у вези са доношењем правила понашања и кодекса облачења у свим школама у РС, што је елементарно за сваку институцију.

Захваљајући правилима понашања и кодексу облачења, каже Граховац, дјецу васпитавамо од најранијег узраста. "Ако дјеца у првом разреду основне школе знају шта су елементарна правила понашања и облачења и ако са тим одрастају у основној школи, онда то у средњој школи не би требало да буде проблем", рекла је Граховац новинарима.

Она је пред почетак састанка предсједника и потпредсједника Савјета ученика средњих школа регије Бањалука о теми "Права, обавезе и одговорност и кодекс понашања и облачења ученика", који се одржава у оквиру обиљежавања Међународног дана дјетета, рекла да већина школа у РС нема на видном мјесту истакнут статут, као ни правилник о кућном реду и дисциплинској одговорности.

Граховац је нагласила да је поента да правилник сви знају да би га могли примјењивати и додала да свако неприхватљиво понашање мора бити санкционисано.

"Права дјеце не значи да могу радити шта хоће, већ да хоће оно што раде", рекла је Граховац и нагласила да то значи да су дјеца свјесна, да имају избор и да носе одговорност за своје одлуке, што значи да знају каква је санкција и посљедица.

Директор Економске школе Бањалука Предраг Дамјановић рекао је да сваки дан мора бити посвећен правима дјетета и указао на потребу да истицање статута, права, обавеза и одговорности, те кодекса понашања и облачења на видљивим мјестима у школама буде обавеза за све.

Предсједник Савјета ученика Економске школе Јелица Растока рекла је да је потребно сачинити јединствен кодекс облачења у школама. "Имамо право на слободу облачења, али нека то наше право не повређује неког другог. Дакле да не изазивамо некога и не изгледамо провокативно и не повређујемо права своје школе", рекла је Растока.

Предсједник Бањалучке регије мреже савјета ученика у РС Зоран Матић рекао је да 50 одсто ученика у школама поштује кодекс облачења, који мора бити јединствен. "Нека буде један кодекс за све или нека се уведу мантили за школе заједничке боје и нека се на џеповима штампа лого сваке школе, као што је некад било", закључио је Матић.

Конвенција о правима дјетета је усвојена 20. новембра прије 22 године и тај дан се обиљежава као Међународни дан дјетета. Централна манифестација обиљежавања Међународног дана дјетета у РС ове године се одржава у Економској школи Бањалука, која према подацима Републичког педагошог завода има најбоље резултате у учењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *