Горан Танасић из Брезовице: Човјек који је робијао због уједињене Европе

Због уједињене Европе, идеје за коју се залагао, Зоран Танасић (65) из Горње Брезовице одлежао је пет година у затворима у Шапцу и КПЗ „Забела“ у Пожаревцу. Радник и сељак из крупањског краја прије више од 30 година сматрао је да европским земљама не требају границе, да људи треба да се слободно крећу без пасоша, […]

петак, јун 14, 2013 / 12:38

Због уједињене Европе, идеје за коју се залагао, Зоран Танасић (65) из Горње Брезовице одлежао је пет година у затворима у Шапцу и КПЗ „Забела“ у Пожаревцу.

Радник и сељак из крупањског краја прије више од 30 година сматрао је да европским земљама не требају границе, да људи треба да се слободно крећу без пасоша, да имају јединствену валуту и да тадашња СФРЈ треба да буде дио те заједнице. Због оваквих „реакционарних“ ставова ухапшен је и осуђен, а у затвору провео пет тешких година, од 1979-1983, пише београдски Блиц.

Породици је слао сав новац који је успио да заради у затвору и од тога су живјели. Посљедице увјерења осјећао је читав живот, био је обиљежен као државни непријатељ, годинама послије изласка из затвора је праћен.

Ни данас, кад је све што је тада Танасић говорио званична политика државе у којој живи, овај човјек не успјева да спере љагу са свог и породичног имена. Седам година траје његов поступак рехабилитације пред Окружним, сада Вишим судом у Шапцу.

– Нисам ја рушио државу, сматрао сам да нам је потребан вишепартијски систем како би била обезбеђена већа демократија. Припадао сам организацији Реалистичко удружење Европе – Југословенски покрет „Европљанин“. Постојали смо од 1969. до те 1979. године, кад су нас ухапсили при покушају да је региструјемо као политичку организацију. Ухапшено је нас 14 и сви су осуђени – објашњава за „Блиц“ Зоран Танасић.

У пресуди пише да је организација “Европљанин“ основана ради обављања непријатељске дјелатности, обарања власти радничке класе и промјене политичког система.

Осуђен за кривично дело удруживање ради непријатељске дјелатности и контрареволуционарног угрожавања друштвеног уређења СФРЈ, јер је као члан групе плаћао чланарину, радио на пријему нових чланова, одржавао и присуствовао састанцима.

Због изгубљеног предмета, веће тројице судија одложило је наставак рочишта за рехабилитацију Зорана Танасића за 2. јул ове године, како би се предмет пронашао и наставио поступак.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *