Голић: Премашили смо план рада

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (РС) пребацило је план рада за ову годину јер су усвојени закони о заштити ваздуха, о грађевинским производим и о комуналним дјелатностима, изјавила је ресорни министар Сребренка Голић. Она је рекла за "Фокус" да све законе које доносе усклађују са европским прописима и директивама. Када је […]

среда, децембар 14, 2011 / 09:29

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске (РС) пребацило је план рада за ову годину јер су усвојени закони о заштити ваздуха, о грађевинским производим и о комуналним дјелатностима, изјавила је ресорни министар Сребренка Голић.

Она је рекла за "Фокус" да све законе које доносе усклађују са европским прописима и директивама.

Када је ријеч о заштити животне средине, Голићева је навела да је урађен Закон о Фонду и финансирању заштите животне средине РС који носи ознаку "Е" што значи да је усклађен са европским законодавством, а ову ознако носи и Закон о заштити ваздуха.

Према њеним ријечима, интензивно се ради и на провођењу пројекта који се односи на управљање чврстим отпадом, као и на пројекту "Заштићена шумска и планинска подручја" који ће омогућити ефикасније управљање и заштиту националних паркова Козара и Сутјеска, као и шумских резервата Лом и Јањ.

"Закон о уређењу простора и грађењу током примјене показао је мањкавости, тако да ћемо и у том сегменту радити на побољшању законских рјешења. Радићемо и даље на стварању повољног пословног амбијента, јер повећање обима радова у грађевинарству повлачи за собом и напредак у бројним другим гранама привреде," рекла је за Голићева.

Она је навела да у Српској постоји више од 80 000 нелегално изграђених објеката и да је, према одредбама Закона о уређењу простора и грађењу, легализација у надлежности локалних самоуправа.

Голићева је истакла да је око 57 општина донијело одлуке о легализацији бесправно почетих и изграђених објеката, додајући да ће уколико не буду постигнути очекивани резултати Министарство размотрити могућност да се легализација уреди посебним законским прописом, на сличним принципама као и у неким земљама у региону.

Према њеним ријечима, пошто Закон о уређењу простора и грађењу није прописао једниствене критеријуме за легализацију, потребно је да измјенама и допунама или доношењем новог закона буде створен правни основ да се ова штетна појава санира на јединствен начин на цијелој територији Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *