Главашу уручена српска оптужница

Министарство правде Федерације БиХ и Жупанијски суд у Мостару уручили Бранимиру Главашу, у мостарском затвору, оптужницу коју је српско Тужилаштво подигло 1992.  Ријеч је о оптужници за злочине почињене 1990. године, о којима је истрагу водило Војно тужилаштво бивше ЈНА, а која је послата на 44 адресе у Хрватској. Медији у БиХ подсјећају да су […]

среда, новембар 16, 2011 / 11:21

Министарство правде Федерације БиХ и Жупанијски суд у Мостару уручили Бранимиру Главашу, у мостарском затвору, оптужницу коју је српско Тужилаштво подигло 1992.

 Ријеч је о оптужници за злочине почињене 1990. године, о којима је истрагу водило Војно тужилаштво бивше ЈНА, а која је послата на 44 адресе у Хрватској. Медији у БиХ подсјећају да су на истој оптужници хрватски генерали Владимир Шекс, Иван Векић, Томислав Мерчеп.

Додаје се да је на основу те оптужнице Шекс испословао доношење Закона о ништавности аката бивше СФРЈ, ЈНА и Србије, односно прописа којим се укида сарадња српских и хрватских правосудних тела на случајевима ратних злочина.

Главаш је, како се наводи, потписао доставницу и преузео оптужницу, а послије тога је изјавио да је то најбољи доказ како у стварности функционише Шексов закон о ништавности.

Главаш је рекао да очекује да разговор с њим затраже истражитељи из Србије поручивши да не види разлог да не разговара и са њима имајући на уму, како је рекао, да га је хрватски судија Жељко Хорватовић осудио, уз образложење да су хрватски војници до 8. октобра 1991. били паравојска.

Жупанијски суд је Главаша прогласио кривим у два случаја – за убиство најмање 10 српских цивила током 1991. године и 1992. године и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у сједишту Секретаријата за народну одбрану.
За први случај је добио пет, а за други осам година затвора, из чега му је изведена јединствена казна од 10 година затвора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *