Гаспром не одустаје од Јужног тока

Руски нафтни гигант „Гаспром“ неће одустати од пројекта „Јужни ток“ и он ће бити завршен, рекао је у Москви замјеник предсједника „Гаспрома“ Александар Медведев – преноси Итар-тас. Медведев је истакао да "Гаспром", чак и у случају постизања споразума са Украјином о учешћу у њеном систему за транспорт гаса, неће одустати од "Јужног тока". Он је […]

среда, децембар 28, 2011 / 19:32

Руски нафтни гигант „Гаспром“ неће одустати од пројекта „Јужни ток“ и он ће бити завршен, рекао је у Москви замјеник предсједника „Гаспрома“ Александар Медведев – преноси Итар-тас.

Медведев је истакао да "Гаспром", чак и у случају постизања споразума са Украјином о учешћу у њеном систему за транспорт гаса, неће одустати од "Јужног тока".

Он је навео да је ЕУ потребан додатни увоз од 250 милијарди кубних метара гаса, те да ће, у сваком случају, мањак испорука гаса у Европу, и поред "Сјеверног тока" и "Јужног тока" и "Набука", износити 15 до 20 милијарди кубика.

Медведев је рекао да би "Јужни ток" могао да дође до сјевера Италије, а не да његова крајња тачка буде у Аустрији, као што се раније предлагало те напоменуо да ће коначна траса зависити од економске ефикасности сваке од варијанти.

Он је додао да ће кончна траса бити објављена заједно са усвајањем коначне инвестиционе одлуке.

Извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер је прије два дана изјавио да изградња "Јужног тока" зависи од преговора с Украјином, а поједини медији су чак и ставили под знак питања овог гасовода.

У оквиру преговора о гасу, Кијев и Москва у посљедње вријеме разматрају могућност формирања заједничког предузећа за управљање украјинским системом транспорта гаса.

Неке од варијанти за трасу "Јужног тока" су да његов завршетак буде или Аустрији или Словенији, близу границе са Италијом, а узима се у обзир и могућност изградње гасовода преко Грчке до југа Италије.

У Москви је данас потписан споразум о проласку "Јужног тока" преко територијалних вода Турске у Црном мору.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *