Гадафи зове Чавеза упомоћ!

Пуковник Моамер ел Гадафи послао је делегацију у Венецуелу да би било пронађено мировно рјешење за либијски конфликт, преносе данас западни медији, позивајући се на изјаве венецуеланског предсједника Уга Чавеза. "Либијска делегација је допутовала ради проналажења политичког рјешења за либијску кризу", изјавио је Чавез у телевизијском обраћању. Он је оцијенио да је Гадафи пријатељ и […]

среда, април 27, 2011 / 15:05

Пуковник Моамер ел Гадафи послао је делегацију у Венецуелу да би било пронађено мировно рјешење за либијски конфликт, преносе данас западни медији, позивајући се на изјаве венецуеланског предсједника Уга Чавеза.

"Либијска делегација је допутовала ради проналажења политичког рјешења за либијску кризу", изјавио је Чавез у телевизијском обраћању.

Он је оцијенио да је Гадафи пријатељ и оштро осудио војну интервенцију у Либији коју води западна коалиција.

"Они бацају бомбе на касарне, школе, трговинске центре. Ко им даје то право? Разматрамо могућност проналажења мирног рјешења драме либијског народа", додао је Чавез.

Крајем фебруара Уго Чавез је предложио план медијације за преговоре између либијских власти и побуњеника.

Демонстрације против пуковника Моамера Гадафија, који је на власти већ више од 40 година, почеле су у Либији средином фебруара, након чега су прерасле у оружани сукоб.

Међународне невладине организације наводе да у сукобима има на хиљаде жртава, што Триполи демантује.

Савјет безбједности УН је 17. марта усвојио резолуцију којом се предвиђа стварање зоне забране летова и одобрава примјена силе ради заштите либијског становништва од снага оданих пуковнику Гадафију.

Међународна акција против либијског режима почела је 19. марта, а команду над акцијом 31. марта преузео је НАТО.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *