Фукушима: Мало боље вијести

У јапанском нуклеарном комплексу Фукушима, који је тешко оштећен у разорном земљотресу 11. марта, јутрос је након паузе од неколико сати настављено полијевање прегријаних реактора водом, а притисак у реактору 3 који је почео расти сада је стабилизиран. Јапански стручњаци се и даље труде спријечити нуклеарну катастрофу већих размјера у Јапану. Како пише Дојче веле, […]

недеља, март 20, 2011 / 12:57

У јапанском нуклеарном комплексу Фукушима, који је тешко оштећен у разорном земљотресу 11. марта, јутрос је након паузе од неколико сати настављено полијевање прегријаних реактора водом, а притисак у реактору 3 који је почео расти сада је стабилизиран.

Јапански стручњаци се и даље труде спријечити нуклеарну катастрофу већих размјера у Јапану. Како пише Дојче веле, чак је забиљежен успјех у хлађењу прегријаних реактора. Међутим, повратак електричне енергије до подручја реактора 3 и 4 траје дуже од предвиђеног. Струја је дошла до реактора 1 и 2.

Група радника се надала да ће у недјељу прорадити струја како би реакторе могли хладити помоћу пумпи и пуним капацитетом, али инфраструктура је оштећена у низу прошлонедјељних експлозија.

Добра вијест стиже о досад накритичнијем реактору 3 који је стабилизован након што је у посљедњих 13 сати поливен с око 2.000 тона воде. Посебно опремљена ватрогасна возила полијевају и реактор 4 гдје је такође пао ниво воде за хлађење. За сада је план поправити инфраструктуру потребну за хлађење реактора 3 и 4.

У међувремену се температура у најмање оштећеним реакторима 5 и 6 вратила на нормални ниво захваљујући расхладним системима које покреће дизелски генератор.

Лоша вијест је да је потврђена контаминација хране. Ниво радијације која прелази допуштену границу потврђена је у млијеку и шпинату из подручја у околини Фукушиме.

Тајвански званичници саопштили су данас да је детектована радијација у намирницама увезеним из Јапана. Јапанске власти су наручиле додатна тестирања хране која ће, уколико тестови потврде појачану радиоактивност, бити повучена.

Двоје преживјелих извучено је из рушевина у јапанском граду Ишимаки, на сјевероистоку земље, девет дана након катастрофалног земљотреса и цунамија, јавила је јапанска ТВ станица НХК.

Извучени су једна 80-годишња старица и 16-годишњи младић. Они су веома слаби, али у свјесном стању. Јуче је послије осам дана извучен из рушевина један младић у граду Миагију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *