Филиповић: Косово је Србија

Члан Академије наука БиХ Мухамед Филиповић упозорава да се будућност не може градити тако што ће се Република Српска називати „геноцидном“ и истиче да у БиХ не постоји „темељни народ“. "Употреба појма геноцид превише је слободна и од почетка нисам за то да се цијела историја рата посматра из угла претходно дате дефиниције. Ако унапријед […]

четвртак, март 27, 2014 / 12:47

Члан Академије наука БиХ Мухамед Филиповић упозорава да се будућност не може градити тако што ће се Република Српска називати „геноцидном“ и истиче да у БиХ не постоји „темељни народ“.

"Употреба појма геноцид превише је слободна и од почетка нисам за то да се цијела историја рата посматра из угла претходно дате дефиниције. Ако унапријед све жртве дефинишете као жртве геноцида, онда нисте близу истине”, наводи Филиповић у интервјуу Срни.

Он сматра да се на том термину инсистира и зато што је међународна заједница пристала на то, "јер јој је било лакше да проблем са којим се суочила рјешава на тај начин да једнима призна право да буду жртве геноцида, а другима призна право да праве себи републику".

Филиповић истиче да темељни народ, као историјски, правни и државни појам – не постоји:

"БиХ почива на становништву, које је одувијек етнички и вјерски шарено и не бих се никада сложио да се прави такве диференције".

Он појашњава да се може говорити о народу који је најбројнији, који је евентуално економски најразвијенији, односно да се могу испитивати и дефинисати оне особине које се могу чињенично регистровати и доказивати, али да "темељном народу" нема мјеста у том контексту.

Филиповић наводи да сваки језик има националну одредницу и сматра да не може бити спорења око тога како ће неко звати свој језик.

"Привилегија сваког народа је да језик који говори назива именом који он мисли да је најадекватније. Не можемо једни другима вјечно условљавати идентитете, политичке намјере. Морамо доћи до тачке када ћемо толерисати различитости, а не оптуживати се за разлике", сматра Филиповић.

Он оцјењује да су "вањски душебрижници" јако утицали на рат у БиХ, да су га и произвели, односно да су га могли спријечити, али им то није било у интересу.

Филиповић подсјећа да је био протогониста проналаска рационалног рјешења како би БиХ остала унутар Југославије, тако да јој буде гарантован територијални и уставноправни интегритет, те да је на одбијење те идеје највише утицаја имао хрватски предсједник Фрањо Туђман, коме то није било у интересу.

Он оцјењује да је Туђман водио активну антисрпску кампању, у оквиру које је донио устав којим је Србе у Хрватској лишио статуса конститутивног народа.

"Сада нам хрватски политичари пробише главу са `конститутивним народом`. Хрвата у БиХ је било мање него Срба у Хрватској. Хрвати у БиХ никада нису имали облик територијалне, нити било какве друге аутономије нити државноправног статуса, а Срби су у Хрватској имали аутономију, али су их свели на националну мањину”, наглашава Филиповић.

Професор Филиповић нема повјерења ни у СДП, ни у СДА, ни у хрватске странке за које вјерује да су још увијек само филијала ХДЗ-а, којег сада води Томислав Карамарко, "носилац крајње десне националнистичке политике, врло блиске усташтву".

Филиповић сматра да се Бошњаци требају ослободити илузије да су водили добру, исправну политику, не само у односу на свој народ, него и у односу на друге.

У недавно објављеној дјелу "Крај бошњачких илузија”, Филиповић наводи да је централно питање да Бошњаци – морају признати да су изгубили због погрешне политике.

"То је апсолутно погрешка Изетбеговићеве политике. Његова политика је била некомпетентна, погрешна и она је потенцирала елементе супростављања и сепарације”, тврди Филиповић.

Филиповић сматра да БиХ има будућност, али да се мора ријешити свих илузија.

"Као што Бошњаци морају да се ријеше својих илузија и да се освијесте, тако то морају учинити и Срби и Хрвати и да пођемо од чињенице да нас међународни концепт подразумјева као једину земљу”, наводи он.

Академик Филиповић сматра да Србија не треба да одустане од Косова те да "нико нема право да прави државу на територији друге међународно признате државе".

“Увијек сам говорио – немамо право да признајемо Косово. Дали су себи за право да направе државу на територији међународно признате државе, а то је једнако агресији на ту државу”, сматра он.

Филиповић истиче да БиХ не треба нови Дејтон, већ да "мора настати нова политичка снага и политичка оријентација која ће се базирати на међусобном разумијевању и консензусу свих".

"Коначно треба да сједнемо и да без импута из вана разговарамо као људи који су највише заинтересовани да се овдје среде ствари. Све ово су импровизације и само се чека кад ће нека нова Украјина, нека нова Либија…”, закључио је академик Филиповић у интервјуу Срни.0 КОМЕНТАРА

 1. Ne razumijem sada ove forme prepričavanja intervjua.
  Ako je čovjek razgovarao onda se da pitanje pa odgovor, integralno i autorizovano.
  Ovako izgleda smiješno.

  U svakom slučaju, Filipović često zna pehlivaniti, ali imam osjećaj da je u ovom intervjuu rekao dosta pametnih stvari.

 2. Шта је ово?
  Јуче Босић, данас Филиповић.
  Од када ме је Васковћ промовисао почели су ми сви редом красти идеје.
  Босић је добио јаку конкуренцију за првог Босанца.

 3. Посрбизација Туњина или само реалност из другог угла гледања, без обзира, морам похвалити и ову његову констатацију као и ону о Принциповом патриотизму, без обзира шта је све остало под велом тајни око тога и које су то још тајне службе искористиле Сарајевски атентат за своје циљеве.

 4. Професора Филиповића познајем из студентских дана. Не треба му вјеровати ни када покушава рећи истину. Склон је злоупотреби историјских чињеница, уколико оне имало могу помоћи афирмацији „бошњачких“ политичких циљева, за које се као члан конгреса „бошњака“ итекако залаже, на начин по оној чувеној „да се Срби не досјете“. Његово стављање у исту раван,“егзила 300.000 бошњака“ и епског страдања Срба након аустроугарске окупације је безобразлук без преседана. Дакле и „бошњаци“ и Срби су исте зртве Великог рата!!! Први који су отишли својом вољом, јер се нису помирили са тим да су изгубили привилегије те се повукле у „мајку“ Турску и други који су убијани до истребљења.Како неко може ово да изједначи? Што се тиче његовог односа према Гаврилу Принципу, треба га узети са резервом. Туњино инсистирање на томе, да је Гаврило босански патриота, је нерелевантно исто као да кажемо нпр.да је био граховски патриота. Гаврило Принцип је био и остао Србин и Србски патриота. Не желећи да умањим његово знање, мислим да је изгубио научни кредибилитет оног момента кад је извалио да нико као Андрић, својим писањем, није нанио више штете „бошњацима“. Нема разлога да га се хвали, осим у Сарајеву. Што народ каже, ко га не зна, скупо би га платио.

 5. Antipodeeeeeeeeeeeee,
  A firči kao misli nam boljae od Muhameda?
  Muhamed nas laže,da nas slučajno i ne pljačka?
  Zadužuje nas?
  Da nismo bijeda zbog njega i bošnjaka?
  Prostak je i primitivan?
  Gradi kule i gradove od harača uzetog od nas?

  Galvni je baja u Srpskoj?
  Teroriše i tiraniše nas?
  Muhamed nam je uništio ekonomiju, privredu, školstvo, sudstvo….?

  O, pa šta nam rade ti bošnjaci!
  Oni su nam doveli zenge na ključna mjesta!
  Harperuuuuuuu, kako je baja?

  Sprema li se za put u Tunjice?

  E, da njega zapadnu Tunjice, da ne bude , nedobog , ono čega se on boji? Poći, a ne doći. Uzletjeti, a ne sletjeti.
  777?

 6. prijedor, 27.03.2014. 15:57:14
  “Bravo,Filipoviću!“

  prijedor, 28.03.2014. 13:01:22
  “Muhamed nas laže…“

  Исти си СДС. Једно до подне, друго од подне.

 7. Simo , muhamed nas laže??????????????????
  Pitanje upućeno antipodu.
  U svakom slučaju , bravo za Filipovića.

  Antipod diže skretnicu sa baje .
  A, Simo, ne valja ni ne mijenjati mišljenje. Mišljenje je proces u kojem stvari i pojave mora da pogledamo sa svih strana.
  Ukoliko smo o nečemu imali jedno mišljenje, ne znači da kad to pogledamo iz drugog ugla, sa druge vremenske distance nećemo imati drugačiji stav, ponekad sasvim oprečan od ono prvog.

  Odvratno mi je kad kažu: ja ne mijenjam mišljenje.

 8. Не ваља не мијењати мишљење, али не ваља ни тако често као ти, СДС и рахметли Алија. До подне једно, од подне друго.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *