Филе: 14 милијарди за оне који теже ка ЕУ

ЕУ предлаже да се од 2014. до 2020. године за подршку реформским процесима у земљама које желе да се придруже Унији инвестира 14,1 милијарда евра – наводи Штефан Филе, европски комесар за проширење и политику. Подсјећајући да је за период од 2007. до 2013. године обезбијеђено 11,5 милијарди евра, Филе сматра да ће та подршка […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 10:34

ЕУ предлаже да се од 2014. до 2020. године за подршку реформским процесима у земљама које желе да се придруже Унији инвестира 14,1 милијарда евра – наводи Штефан Филе, европски комесар за проширење и политику.

Подсјећајући да је за период од 2007. до 2013. године обезбијеђено 11,5 милијарди евра, Филе сматра да ће та подршка у годинама пред нама помоћи обликовање будућности БиХ и цијелог региона.

"Вјерујем да ова, најновија, потврда нашег опредјељења за процес проширивања ЕУ државама укљученим у њега, даје нове могућности за развијање економије, јачање управе и припремање за будуће чланство у ЕУ" – наводи Филе у ауторском тексту за "Дневни аваз“.

Он истиче да се овим приједлогом шаље јасан сигнал солидарности ЕУ и даљег залагања за европске интеграције, те подршку демократским реформама.

"Предлажемо конкретна побољшања у вези са начином на који ће средства бити бржа и флексибилнија, а што се тиче БиХ, она ће имати исти приступ помоћи, без обзира на статус кандидата или потенцијалног кандидата. Желимо да наградимо оне који најбоље обаве посао" – нагласио је Филе.

Према његовим ријечима, жеља је да се награде они који најбоље обаве посао.

"Најважније је да приоритет дамо оним пројектима који доносе директну корист грађанима, као што су, на примјер, побољшање административних и јавних услуга, бољи систем правосуђа и ефикаснија борба против криминала и корупције, унапријеђена инфраструктура и здравије животно окружење" – појаснио је Филе.

Он је додао да ЕУ жели да нова помоћ буде флексибилнија, чиме би било обезбијеђено да средства могу брзо да стигну до оних којима требају и тамо гдје постоје одговарајући капацитети за њихово кориштење.

"Предложене измјене омогућиће нам да кориштење финансијских средстава прилагођавамо потребама БиХ. Флексибилнији механизми планирања и боља координација помоћи ће кључне политичке реформе и промоцију социоекономског развоја" – појаснио је Филе.

Он је поручио да, упркос актуелним економским превирањима, врата ЕУ остају отворена за све земље које имају право да уђу у ЕУ и које испуне неопходне критеријуме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *