ФИФА наметнула “Комитет за нормализацију“

ЦИРИХ – Свјетска фудбалска федерација именовала је шесточлани комитет састављен од фудбалских личности из БиХ који ће на привременој основи водити Фудбалски савез БиХ, те покушати да ријеши проблеме, који су почетком мјесеца довели до суспензије из међународних такмичења. Такозвани комитет за нормализацију покушаће да ФС БиХ доведе у склад са статутом Фифе и Европске […]

среда, април 13, 2011 / 09:48

ЦИРИХ – Свјетска фудбалска федерација именовала је шесточлани комитет састављен од фудбалских личности из БиХ који ће на привременој основи водити Фудбалски савез БиХ, те покушати да ријеши проблеме, који су почетком мјесеца довели до суспензије из међународних такмичења.

Такозвани комитет за нормализацију покушаће да ФС БиХ доведе у склад са статутом Фифе и Европске фудбалске федерације (УЕФА), те да надгледа изборе новог извршног комитета до краја новембра.

"Послије разговора са разним странама и консултација са УЕФА установљен је шесточлани комитет са фудбалским личностима из БиХ. Комитет за нормализацију дјеловаће одмах као извршни комитет ФС БиХ", наводи се у саопштењу Фифе.

У саопштењу се истиче да ће први задатак комитета бити припрема генералне скупштине и усвајање нових уредби најкасније до 26. маја и то је процес из којег мора бити искључено руковдство ФС БиХ.

Према саопштењу, комитет мора да обезбиједи да су све везе или односи са члановима "бившег руководства ФС БиХ одмах прекинути по питању доношења одлука те финансијских, админситративних, спортских и других питања.

По окончању ове фазе ФИФА и УЕФА би могле да размотре укидање суспензије.

Нови извршни комитет тада би требало да буде изабран најкасније до 30. новембра.

ФИФА и УЕФА објавиле су у заједничком саопштењу 1. априла да је БиХ до даљег суспендована из међународних такмичења.

Скупштине Фудбалског савеза БиХ није усвојила нови статут, који је предвиђао једног предсједника Савеза без националне ротације, што је и изазвало суспензију Фудбалског савеза, те фудбалске репрезентације БиХ и клубова из међународних такмичења.

Делегати из Фудбалског савеза Републике Српске заступали су став да је ротација неопходна, као што је то случај и у другим руководећим тијелима на нивоу БиХ, а придружили су им се и делегати фубалских савеза из кантона са хрватском већином у Федерацији БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *