Фабрика дувана: Антонић за споразумни раскид уговора

Већински власник Фабрике дувана Бања Лука Небојша Антонић предложио је данас на састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирославом Миловановићем и представницима Синдикалне организације предузећа као једно од рјешења за проблеме у Фабрици – споразумни раскид уговора. Миловановић је рекао да ће наредне седмице бити организован састанак на којем ће бити ријечи […]

среда, децембар 7, 2011 / 21:19

Већински власник Фабрике дувана Бања Лука Небојша Антонић предложио је данас на састанку са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирославом Миловановићем и представницима Синдикалне организације предузећа као једно од рјешења за проблеме у Фабрици – споразумни раскид уговора.

Миловановић је рекао да ће наредне седмице бити организован састанак на којем ће бити ријечи о Фабрици дувана, а којем ће присуствовати министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, са свим данашњим учесницима разговора.

Он је рекао да је током разговора “помињан“ споразумни раскид уговора, као и да је упознат о стању у фабрици и проблемима везаним за повећање акциза које ће додатно утицати, у негативном смислу, на пословање фабрике.

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бања Лука Мирослав Маринковић затражио је да у рјешавање судбине Фабрике и 300 радника буде хитно укључен предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Александар Џомбић.

"Ако господин Антонић већ нуди споразумни раскид уговора у овом тренутку, институције Републике Српске морају, ако већ немају, тражити стратешког партнера да би заштитили интересе Фабрике и самих радника", истакао је Маринковић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске покренула иницијативу раскида купопродајног уговора са "Антонић трејдом", нагласивши да Влада тренутно има обавезу да штити интересе 300 запослених радника Фабрике дувана, за коју је потребно наћи споразумно рјешење.

"Судбина радника Фабрике дувана је неизвјесна. Радници не желе да буду колатерална штета компаније `Антонић трејд` и Владе Српске", рекао је Маринковић, додајући да фабрика тренутно ради смањеним капацитетом.

Власник предузећа "Антонић траде" Небојша Антонић рекао је да је споразумни раскид уговора један од приједлога за рјешавање проблема Фабрике дувана Бања Лука, или подстицај за производњу по килограму цигарета.

"Привредни амбијент у БиХ и Републике Српске, као и у окружењу, веома је тежак, привреда је оптерећена. Споразумни раскид уговара је једна од опциија за спас радних мјеста. Фабрика има капацитет, радну снагу, стручне и способне људе, машине и имовину, може да ради, међутим у оваквој ситуацији мора се очекивати помоћ државе или да држава управља Фабриком", рекао је Антонић.

"Aнтонић трејд" је у септембру 2006. године купио 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана за око 2,1 милион марака. Влада Српске је у септембру донијела одлуку о раскиду уговора са "Aнтонић трејдом". Укупни дугови Фабрике дувана Бања Лука већи су од 12 милиона марака, што је за три милиона више од вриједности капитала предузећа, због чега му је пријетила ликвидација.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *