Европске банке продају 300 милијарди евра да би зауставили погоршање стања на берзи

Европске банке планирају да продају још 300 милијарди евра, које посједују у италијанским дуговањима у покушају да предуприједе погоршање дужничке кризе у еврозони и избјегну отписивања задужења. Инвеститори, који се још опорављају од великих губитака новца позајмљеног Грчкој не желе понове исту грешку. Тада су, под притиском влада и надањима да ће их одлазак у […]

субота, новембар 12, 2011 / 21:53

Европске банке планирају да продају још 300 милијарди евра, које посједују у италијанским дуговањима у покушају да предуприједе погоршање дужничке кризе у еврозони и избјегну отписивања задужења.

Инвеститори, који се још опорављају од великих губитака новца позајмљеног Грчкој не желе понове исту грешку. Тада су, под притиском влада и надањима да ће их одлазак у банкрот заштитити од већих губитака, чекали док није било прекасно да продају обвезнице.

Сада, пошто је Европска Централна банка објавила захтјев за италијанским обвезницама које можда на други начин не би ни постојале, чланову управних одбора неких од највећих европских банака сматрају да је сада право вријеме за продају обвезница.

Многи од њих, такође су промијенили дуготрајне навике да откупљују нове италијанске обвезнице, чиме Риму ускраћују важну базу за подршку.

"Наши традиционални дани куповине више не постоје. Уколико не буде више сигурности у томе да Италијани мјењају правац, веома ће тешко наћи купце за своје обвезнице",рекао је један од чланова Управног одбора Европске банке, која је једна од највећих кредитора Италије, додајући да је ова банка продала и претходно купљене обвезнице.

Доњи дом италијанског парламента требало би да данас усвоји пакет допунских мјера штедње, а које су раниеј одобрене у Горњем дому или Сенату. Послије тога, према ранијем договору, премијер Силвио Берлускони, који је изгубио подршку већине у парламенту, поднијеће оставку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *