EУЛЕКС блокирао руски конвој, Срби блокирали ЕУЛЕКС

Руски конвој са хуманитарном помоћи намијењеној Србима на Косову и Метохији који треба да стигне до Косовске Митровце зауставио је Еулекс на административном прелазу Јариње и не дозвољава пролаз јер инсистира да буде безбједносна пратња Русима до Косовске Митровице, сазнаје “Блиц”.  Чим се прочуло да је Еулекс блокирао руски конвој, Срби су блокирали код моста […]

уторак, децембар 13, 2011 / 13:13

Руски конвој са хуманитарном помоћи намијењеној Србима на Косову и Метохији који треба да стигне до Косовске Митровце зауставио је Еулекс на административном прелазу Јариње и не дозвољава пролаз јер инсистира да буде безбједносна пратња Русима до Косовске Митровице, сазнаје “Блиц”.

 Чим се прочуло да је Еулекс блокирао руски конвој, Срби су блокирали код моста у Звечану десет џипова Еулекса у којима су 22 припадника мисије, а који према одлуци шефа мисије Гзавије де Марњака треба да обезбједе руски конвој.

У пратњи руског конвоја је и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

Еулексова блокада хуманитарне помоћи и инсистирање на пратњи унијела је нервозу на сјевер и подигла тензије.

Док предсједници општина и дио грађана чекају на свечаности хуманитарни конвој, а који је требало да стигне око поднева, тренутна ситуација се најједноставније може описати: Еулекс не дозвољава пролаз конвоју док не стигне њихов блокирани конвој, а Срби не дозвољавају пролаз специјалцима док њихове колеге не одблокирају Русе.

Уколико Еулекс буде инсистирао да конвој помоћи може на сјевер Косова само уз пратњу то ће бити преседан. Ова мисија за последњих неколико година ниједном по већинској српској средини Еулекс није обезбјеђивала пратњу осим у ранијем периду евентуално за косовске политичаре који иду у посјету албанским селима на сјеверу Косова.

Локални Срби сматрају да је Еулексово задржавање конвоја и инсистирање на пратњи “смишљена политичка провокација како би се испровоцирали нереди”.

Према сазнањима “Блица” из руске амбасаде у Београду није тражена било каква пратња за камионе који превозе помоћ већ су само надлежни на КиМ обавијештени када ће конвој стићи на административну линију.0 КОМЕНТАРА

  1. Aha,znaju oni,koji su humanitarnim konvojima snabdjevali oruzjem Srebrenicu da ovako nesto ne moze proci bez kontrole.
    Sad ce Boro nejaki poruciti Srbima;“Ne remetite Srbiji put u Evropu i ne primajte Rusku pomoc!“…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *