ЕУ троши више милиона евра на лажне хуманитарне пројекте

ЛОНДОН- ЕУ троши више милиона евра пореских обвезника на лажне хуманитарне пројекте као што је давања часова плеса сиромашним Африканцима, пише британски дневник „Дејли телеграф“. Према писању листа, Велика Британија даје 1,5 милијарду евра у буџет ЕУ за хуманитарну помоћ, али само неколико сигурносних мјера обезбјеђује да то корумпиране владе афричких земаља потроше на прави […]

понедељак, април 18, 2011 / 10:17

ЛОНДОН- ЕУ троши више милиона евра пореских обвезника на лажне хуманитарне пројекте као што је давања часова плеса сиромашним Африканцима, пише британски дневник „Дејли телеграф“.

Према писању листа, Велика Британија даје 1,5 милијарду евра у буџет ЕУ за хуманитарну помоћ, али само неколико сигурносних мјера обезбјеђује да то корумпиране владе афричких земаља потроше на прави начин.

Међу остале земље примаоце помоћи ЕУ спада Турска, која је 2009. године добила 550 милиона евра, или двоструко више него Авганистан.

ЕУ је на мети критика Ревизорског суда, јер не прати начин на који се новац троши и тврди да Европска комисија насумично бира пројекте а да претходно не размотри гдје је најпотребнија.

Лист наводи примјер ангажовања инструктора плеса из Белгије, који су људе у Буркини Фасо, гдје половина становништва преживљава са мање од 70 центи дневно, за пројекат "Плешем, значи постојим".

Скоро десет милиона евра дато је савјетодавном центру за имиграцију на Малију, који помаже људима да пронађу запослење у Европи, али је утврђено да је у протекле три године запослено само шест људи.

Значајна помоћ дата је сумњивим режимима, као што је режим у Малавију, гдје је за хомосексуалност предвиђена затворска казна у трајању од 14 година.

Ова земља добиће у наредних пет година 495 милиона евра. Према писању другог британског дневника "Дејли мејла", предсједник Малавија Бингу Мутарика купио је авион након недавног пријема хуманитарне помоћи од ЕУ.

У Уганди, која ће у наредних пет година добити скоро 450 милиона евра, предсједник Јовери Мусевени живи на имању вриједном 150 милиона евра, а недавно је купио луксузни авион упркос томе што већина становника те земље живи у сиромаштву.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *