ЕУ пријети Црној Гори: Укинућемо вам евро

Европска унија све гласније пријети Црногорцима да би им могла укинути евро, валуту која је у сусједној држави службена од 2002. "Смањиле би се стране инвестиције, нарасла би инфлација, буџетски расходи и сива економија. Погоршао би се и кредитни рејтинг", упозорио је званичник Централне банке Радоје Жугић. ЕУ Црну Гору прозива да не испуњава критерије […]

четвртак, јун 2, 2011 / 12:06

Европска унија све гласније пријети Црногорцима да би им могла укинути евро, валуту која је у сусједној држави службена од 2002.

"Смањиле би се стране инвестиције, нарасла би инфлација, буџетски расходи и сива економија. Погоршао би се и кредитни рејтинг", упозорио је званичник Централне банке Радоје Жугић.

ЕУ Црну Гору прозива да не испуњава критерије из Мастрихта, које се мора поштовати у еврозони: стабилност цијена, буџетски мањак од максимално 3 посто, дуг мањи од 60 посто БДП-а, ниске каматне стопе и стабилност курса.

"Те критерије испуњавамо боље него неке друге земље чланице еврозоне", додао је Жугић.

Већ се нагађа да би се могла поновити ситуација из 2002. кад је ЕУ прешутно дала зелено свјетло Црној Гори да уведе евро, јер је земља и њено тржиште толико мала да нема шансе да угрози стабилност евра. Брисел је забринут понајприје због енормне задужености Црне Горе, која је у задње три године са 27 порасла на 57 посто БДП-а.

У Црној Гори расте и инфлација, као и буџетски дефицит који су ранијих година крпили распродајом државне имовине.

Зато су у Подгорици све гласнији економисти који предлажу да се укине евро и уведе национална валута чији би курс био на нивоу заједничке европске валуте.0 КОМЕНТАРА

  1. Пресушују канали шверца, дроге и прања новца. Сва „државност“ Црне Горе се заснива на томе. Као и тзв. Косова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *