ЕУ издваја осам милијарди евра за младе

Европски лидери сагласили су се на самиту у Бриселу да ће бити издвојено осам милијарди евра помоћи за отварање радних мјеста за младе. "Морамо обезбиједити људима радна мјеста и не давати лажна обећања. Биће потребно одређено вријеме за стварање радних мјеста за већину младих људи", рекла је њемачки канцелар Ангела Меркел. Лидери су постигли сагласност […]

петак, јун 28, 2013 / 10:51

Европски лидери сагласили су се на самиту у Бриселу да ће бити издвојено осам милијарди евра помоћи за отварање радних мјеста за младе.

"Морамо обезбиједити људима радна мјеста и не давати лажна обећања. Биће потребно одређено вријеме за стварање радних мјеста за већину младих људи", рекла је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Лидери су постигли сагласност да фондови из "Инцијативе за запошљавање младих" буду доступни од јануара 2014. године ради унапређења програма за нова радна мјеста и помоћ незапосленима да пронађу посао у другим дијеловима ЕУ.

Међутим, критичари истичу да мјере нису ни изблиза довољне за рјешавање кризе запошљавања младих, а предсједник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да је то "кап у океану".

У Европи је данас сваки четврти млади човјек без посла, а званичници упозоравају да је њихов број много већи у јужним чланицама еврозоне захваћеним кризом – Грчкој, Шпанији, Португалу и Италији.

Фондови су били угрожени јер зависе од ширег договора између Европске комисије и чланица ЕУ о вишегодишњем буџету, који је у протеклих неколико мјесеци био тема узаврелих дискусија.

Предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј рекао је да међу лидерима постоји "пуна сагласност" о буџету, али и да су откривени одређени проблеми у појединим земљама и да се мора пронажћи адекватно рјешење.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *