Ерупција вулкана на Аљасци, пепео би могао да угрози авионе

Вулкан на Алеутским острву надомак Аљаске избацује данас облак пепела на висину од 4.570 метара и Амерички геолошки институт издао је упозорење да би пепео могао да угрози авиосаобраћај, пошто туда води коридор за комерцијалне летове између Азије и Сјеверне Америке. Ерупција је регистрована из вулкана Кливленд на удаљеном и ненасељеном острву, око 1.500 километара […]

петак, децембар 30, 2011 / 12:16

Вулкан на Алеутским острву надомак Аљаске избацује данас облак пепела на висину од 4.570 метара и Амерички геолошки институт издао је упозорење да би пепео могао да угрози авиосаобраћај, пошто туда води коридор за комерцијалне летове између Азије и Сјеверне Америке.

Ерупција је регистрована из вулкана Кливленд на удаљеном и ненасељеном острву, око 1.500 километара југозападном од Енкориџа, највећег града америчке државе Аљаска, а додатне ерупције могле би да произведу веће облаке пепела, пренијела је агенција АФП.

„Сателитски подаци показују да је то појединачна ерупција. Међутим, више потенцијалних експлозија које произведе пепео могле би да се десе, са димом који се диже до 6.000 метара изнад нивоа мора”, наводи се у саопштењу Америчког геолошког института.

Планина од 1.730 метра налази се под наранџастим упозорењем, што значи „ескалације помијерања са повећањем потенцијала ерупције” или ерупција „без или са мањом емисијом вулканског пепела”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *