Египатска војска се извињава што је тукла жене

Египатска војска изразила је жаљење због напада на учеснице протеста у Каиру, пошто је објављивање снимака војника како их туку, а са једне од њих тргају одећу, покренуло нове демонстрације. „Војска ће предузети законску акцију против одговорних за ове прекршаје”, истиче се у саопштењу које је објављено након протестног марша жена. „Врховни савjет оружаних снага […]

среда, децембар 21, 2011 / 08:43

Египатска војска изразила је жаљење због напада на учеснице протеста у Каиру, пошто је објављивање снимака војника како их туку, а са једне од њих тргају одећу, покренуло нове демонстрације.

„Војска ће предузети законску акцију против одговорних за ове прекршаје”, истиче се у саопштењу које је објављено након протестног марша жена.

„Врховни савjет оружаних снага изражава своје дубоко жаљење великим женама Египта због преступа до којих је дошло током недавних инцидената у протестима испред парламента и зграде владе”, наводи се у саопштењу објављеном на фејсбук страници војске.

Иначе, египатска војска и полиција, у најжешћем обрачуну од обнављања насиља у Каиру, уз сузавац и пендреке отворили су јутрос тешку ватру на демонстранте који пети дан за редом са централног Трга Тахрир траже хитан одлазак војног режима.

„На стотине припадника снага безбjедности и војске ушли су на Трг и почели да пуцају. Јурили су демонстранте и палили су све што им се нашло на путу, укључујући и залихе лијекова и ћебад”, изјавио је један од очевидаца.

Прије најновије акције снага безбједности, демонстранти су покушали да сруше зид од цигала који је војска подигла како би их спријечила да приђу оближњој згради парламента и запале је.

Према последњим подацима, од петка кад су обновљени сукоби, убијено је 14 људи, а очевици преносе да ће број жртава бити много већи после јутрошње операције, јер је, како тврде, на стотине људи повријеђено, од којих су неки у тешком стању.

Војни званичници су саопштили да су 164 особе ухапшене, док државна агенција МЕНА преноси да су 123 ухапшене због опирања хапшењу и напада на војску и полицију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *