ЕБРД заинтересована за пројекте обновљивих извора енергије

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић разговарала је данас с директором EBRD за БиХ Либором Кркошком који је предводио делегацију Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Лореном Шабријеом, вишим банкаром у Одјељењу за енергетику Централне канцеларије EBRD. Осим њих двојице, делегацију EBRD су чинили Јан Браун виши савјетник у Одјељењу […]

уторак, новембар 15, 2011 / 16:49

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић разговарала је данас с директором EBRD за БиХ Либором Кркошком који је предводио делегацију Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Лореном Шабријеом, вишим банкаром у Одјељењу за енергетику Централне канцеларије EBRD.

Осим њих двојице, делегацију EBRD су чинили Јан Браун виши савјетник у Одјељењу за енегетику у Канцеларији у Београду, Џек Мозинго главни савјетник за заштиту животне средине у Одјељењу за заштиту животне средине и одрживи развој Централне канцеларије EBRD и Дамир Ченгић,аналитичар у Канцеларији EBRD за БиХ . Састанку су присуствовали и Свјетлана Радусин, помоћник министра за заштиту животне средине и Милош Јокић, помоћник министра за координацију пројеката и развој.

Министар Сребренка Голић упознала је представнике EBRD са пројектима који се реализују у Министарству из области заштите животне средине и комуналних дјелатности и истакла добру сарадњу коју Министарство и Влада Републике Српске остварују са овом институцијом у реализацији Пројекта изградње система за прикупљање и третман отпадних вода у Бијељини. Представници EBRD су били посебно заинтересовани за процедуре за издавање одобрења потребних за грађење за ХЕ Улог, чија ће се изградња кредитирати из средстава EBRD. Министар Голић је упознала делегацију EBRD да је EFT Group, инвеститор ове ХЕ на ријеци Неретви, добила еколошку дозволу и да је у поступку рјешавања њихов захтјев за издавање рјешења о одобрењу за грађење.

Сребренка Голић је истакла да се у Министарству интензивно ради на уклањању администравтивних баријера и на усклађивању законских прописа из надлежности овог министарства са ЕУ директивама:“Свјесни смо проблема које потенцијални инвеститори могу имати због компликованих процедура које морају испунити да би започели градњу објеката у Републици Српској и управо стога смо се максимално ангажовали како би законом прописане процедуре поједноставили, а прописе усагласили са европским.“

Либор Кркошка је навео да је EBRD заинтересована за финансирање пројеката који се односе на кориштење обновљивих извора енергије, прије свега хидропотенцијала, нагласивши да Република Српска има највеће потенцијале у југоисточној Европи када су обновљиви извори енергије у питању. Он је рекао да је EBRD спремна да финансира пројекте изградње хидроенергетских објеката, подизање енергетске ефикасности у индустрији, прилагођавање производње у постојећим термоелектранама европским директивама, како не би дошло до њиховог затварања и пројекте из области производње и прераде дрвета који, како је нагласио, представљају изузетан потенцијал за запошљавање. Министар Сребренка Голић је нагласила да ће Министарство и у наредној години наставити процес прилагођавања законских прописа из своје надлежности са европским праксама и процедурама, како би се побољшао пословни амбијент и омогућило једноставније инвестирање.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *