Џакула: Срби у Хрватској се боје изјаснити као православци

Већина Срба одбиће на попису у Хрватској да се изјасни о националној и вјерској припадности јер није створена клима да се нормално изјасне и да буде проведен реалан попис, изјавио је предсједник Српског демократског форума Хрватске Вељко Џакула.  Биће много неопредијељених Срба или ће рећи "пишите шта хоћете", а онда ће постати гркокатолици", рекао је […]

уторак, април 5, 2011 / 11:52

Већина Срба одбиће на попису у Хрватској да се изјасни о националној и вјерској припадности јер није створена клима да се нормално изјасне и да буде проведен реалан попис, изјавио је предсједник Српског демократског форума Хрватске Вељко Џакула.

 Биће много неопредијељених Срба или ће рећи "пишите шта хоћете", а онда ће постати гркокатолици", рекао је Џакула. Према његовим ријечима, проблем је што потпредсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац то није узео у обзир прије него што је завршена листа за пописивање и што се није борио да у обрасцу стоји "католик", "православац" и "муслиман".

"Све ово могло се избјећи код припреме пописа и обезбиједити да буду заступљене и друге вјероисповијести. То је пропуст коалиције ХДЗ – СДСС", сматра Џакула.

Он је додао да није битно колико ће бити Срба у Хрватској према садашњем попису, јер ни 200 000 Срба колико их је било пописано 2001. године није остварило ниједно право.
"По слову закона имамо право да користимо своје писмо, језик, да се запошљавамо, али у стварности је то неоствариво", истакао је Џакула, додајући да ако 200 000 Срба угрожава Хрватску онда је то катастрофа за саму државу.

У Хрватској је 1. априла почео попис становништва, домаћинстава и станова. Попис ће трајати до 28. априла, а прелиминарни резултати очекују се 30. јуна.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је у прва два дана пописа у неколико мјеста уочено озбиљно кршење процедуре пописа и уставних права грађана Хрватске, јер су неки пописивачи грађанима српске националности сугерисали да се не изјашњавају по питању вјере и нације или да се изјасне као гркокатолици /унијати/, а не као православци.

Према резултатима посљедњег пописа, Хрватска је имала 4 437 460 становника, од тога око 89,6 одсто Хрвата. Срби као најбројнија национална мањина, према тим резултатима, чине око 4,5 одсто или око 200 000, а њихов број је смањен у односу на резултате пописа из 1991. када их је било 12,2 одсто.0 КОМЕНТАРА

  1. Тачно тако. Србија је кључни проблем. Свака нормална држава има разрађену стратегију у оваквим ситуацијама, Србија нема. Србијански министар за дијаспору нешто изјави, сутрадан то исто демантује… суштина је да не смију ни да говоре. Требало је научити лекцију из претходног пописа у Хрватској, не поновити исту грешку, ангажовати се око приче у Црној Гори…, али нема ко то да уради!

  2. Hrvatska je ostvarila svoju istorijsku težnju,ne više od 3% Srba. Vlast u Srbiji i RS ostvaruje svoj zadatak, smanjenje srpskog etničkog prostora, duhovno sakaćenje naroda, moralno propadanje i td. Za to su plaćeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *