Џаба се Колинда сликала: САД упозорава на величање усташтва и антисрпство у Хрватској

У новом извјештају о вјерским слободама, САД су упозориле на величање Независне Државе Хрватске, умањивање усташких злочина и антисрпска осјећања у Хрватској у 2016. години.

четвртак, август 17, 2017 / 10:14

У редовном годишњем извјештају о вјерским слободама у свијету за 2016. годину, укључујући и Хрватску, Стејт департмент помиње бившег министра културе Златка Хасанбеговића и редитеља Јакова Седлара као особе чији су ставови о усташком режиму изазивали посебне критике јеврејских и српских вјерских заједница и невладиних организација, преноси Хина.

Вашингтон је, у извјештају објављеном у уторак, као догађаје који осликавају стање вјерских слобода, истакао комеморацију у логору смрти Јасеновац коју су бојкотовали јеврејски и српски челници, оптужујући тадашњу Владу да умањује усташке злочине.

Америчка администрација пише и о маршу 5.000 људи на Савјет за електронске медије који је суспендовао програм Телевизије З-1 због ток-шоуа у којем је водитељ позвао гледаоце да се држе даље од православне цркве у Загребу, јер би „четнички викари“ могли изаћи и „заклати“ невине пролазнике.

Помиње се и фудбалска утакмица између Хрватске и Израела, када су навијачи узвикивали усташки поздрав „За дом спремни“, као и спорни документарни филм Јакова Седлара „Јасеновац – Истина“.

Седлар каже да је реалан број убијених у том усташком логору између 20.000 и 40.000, док је Амерички музеј Холокауста процијенио да се радило о између 77.000 и 99.000 жртава, стоји у извештају и додаје се да су јеврејски представници филм осудили, а хвалио га је министар културе Хасанбеговић, наводи Хина.

Неколико невладиних организација, укључујући Центар „Симон Визентал“, критиковало је именовање Хасанбеговића за министра културе, тврдећи да је величао пронацистички усташки режим и умањивао злочине из тог раздобља, наводи Стејт департмент.

Вашингтон издваја и критику те организације на рачун загребачког Жупанијског суда, који је укинуо осуђујућу пресуду кардиналу Алојзију Степинцу због сарадње са усташким режимом из 1946.

„Ефраим Зуроф, директор јерусалимске канцеларије Центра „Симон Визентал“, рекао је да је то „апсолутно срамотно и ужасно“, да се ради о покушају прекрајања историје“, стоји у извјештају.

Стејт департмент помиње и забринутост Српске православне цркве због растуће друштвене нетолеранције и податка да је у 2016. било 20 вандалских напада да њену имовину, пет мање него годину дана раније. Откривена су само двојица починилаца против којих је суђење у току, пише у извештају.

Вашингтон упозорава и да хрватска Влада није ријешила ниједан већи захтјев СПЦ-а за повратком имовине, укључујући ону у Осијеку, Вуковару и Винковцима, као и захтјеве за враћањем јеврејске имовине одузете током Другог светског рата.

„Постојећи закон не допушта појединцима чија је имовина отета током Холокауста да траже одштету на суду, ако су у међувремену променили држављанство. Власнике јеврејске имовине то погађа више од других“, наводе у Стејт департменту и позивају Загреб да убрза рјешавање тог проблема.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *