ДСС: Ко је крив за споменик мађарском злочинцу?

БЕОГРАД – Уместо да уклоне „срамни споменик“, власти подносе пријаве против званичника Демократске странке Србије који су прекрили споменик Јаношу Дамјанићу у Ади, изјавио је данас на конференцији за новинаре портпарол Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов.  Споменик Дамјанићу, за којег Јованов сматра да је чинио злочине против Срба у 19. веку, откривен је у Ади […]

понедељак, април 4, 2011 / 15:28

БЕОГРАД – Уместо да уклоне „срамни споменик“, власти подносе пријаве против званичника Демократске странке Србије који су прекрили споменик Јаношу Дамјанићу у Ади, изјавио је данас на конференцији за новинаре портпарол Покрајинског одбора ДСС Миленко Јованов.

 Споменик Дамјанићу, за којег Јованов сматра да је чинио злочине против Срба у 19. веку, откривен је у Ади почетком марта ове године, да би га две недеље касније званичници ДСС покрили црном фолијом.

Власт релативизује злочине против Срба, оцијенио је Јованов и напоменуо да се то чини, како са злочинима почињеним у 19. веку, тако и са злочинима из претходног рата.

Он је указао и да власт забрањује сваки разговор о низу табу тема и, као пример, поменуо забрану емисије Атлантис на Другом програму Радио Београда.

Јанош (Јован) Дамјанић био је Србин који се за вријеме Мађарске револуције 1848. приклонио Мађарима у борби против царске аустријске власти. Како су Срби хтјели очувати привилегије које су изборили од Аустрије, нашли су се под ударом Мађара, нарочито њиховог сународника Дамјанића. 

Осим што је био немилосрдан према ратним заробљеницима, на душу му иду и убиства око 2000 жена и дјеце, док мађарски историчари укупне цифре страдалих Срба процјењују на 10.000. Чувен је по изјави да "Срби не треба да постоје и нећу се смирити док ни један Србин на свијету не буде мртав, а кад се то догоди, сам себе ћу убити". 

Убијен је 1849. након што су Руси преузели арадску тврђаву, којом је заповиједао Дамјанић.

Спомен рељеф, рад Агаштона Симе, постављен је у мјесту Ада 15. марта, у присуству начелника мађарског града Калаза, Ласла Рогана, и начелника Аде Золтана Билицког, док је Шандор Ерегеши, предсједник скупштине АП војводина том приликом изјавио да је "Дамјанић херој и данашњег времена, јер је о могућностима суживота народа дао позитиван пример".

 

 

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *