Договор о споразуму: Из Брисела Дачић кличе

Обе стране су дошле до усаглашеног текста плана за примjену споразума, изјавио је премијер Србије Ивица Дачић након састанка у Бриселу. Како јавља дописник РТС из Брисела, премијер Србије је изјавио да је планом примjене осигурано да неће бити празног хода, да неће бити укидане институције док не буду створене неке нове. Дачић је најавио […]

четвртак, мај 23, 2013 / 08:20

Обе стране су дошле до усаглашеног текста плана за примjену споразума, изјавио је премијер Србије Ивица Дачић након састанка у Бриселу.

Како јавља дописник РТС из Брисела, премијер Србије је изјавио да је планом примjене осигурано да неће бити празног хода, да неће бити укидане институције док не буду створене неке нове. Дачић је најавио да ће бити одржане консултације, како би била донijета одлука Владе до краја недеље.

Према Дачићевим ријечима, данашњим договором показана је озбиљна намјера да се спроведе споразум који је постигнут у априлу. Премијер Србије објашњава да план имплементације прецизира радње и рокове у наредних неколико мјесеци, о којима ће Влада Србије да се изјасни до краја седмице.

"Ми нисмо данас никакав договор постигли у смислу да је то крај расправе о овоме. О овоме треба да се изјасни Влада до краја недеље. Обавићемо све консултације, да видимо да ли је све у складу са оним о чему смо разговарали. Уколико нема никаквих питања у оно о чему смо бринули свих ових недеља, Влада ће писмено обавестити Кетрин Ештон да ли прихвата или не прихвата овај план", рекао је Дачић.

"Могу да кажем да се дошло до текста о коме ће се изјаснити и Влада Србије и влада у Приштини и тај текст обухвата рокове и радње које треба обавити у наредним месецима", рекао је Дачић.

Премијер Србије је рекао да текст садржи три групе питања и да је прва група прилагођавање правних оквира за чију ће примјену бити утврђене радне групе, јавља дописник РТС.

Друга група је формирање Заједнице српских општина, која ће бити формирана после избора организованих уз помоћ ОЕБС-а.

Договорено је руководеће тијело које чинити представници четири општине са сјевера покрајине, који ће моћи да предложе Статут и регионалног команданта полиције.

Трећи дио питања се односи на начин примјене споразума у области полиције и правосуђа који би требало да буде спроведен до краја године, као и да ће бити утврђен број припадника правосуђа и полиције који ће бити интегрисан.

Дачић је објаснио да у наредном периоду треба да дође до прилагођавања правних оквира, и у том смислу ће бити формиране радне групе како би били утврђени предлози нових законских решења.

Додао је да је одређен врло кратак рок за измјену правног оквира, што одговара српској страни која очекује да се косовски закони што прије промјене у складу са споразумом потписаним априла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *