Додиково писмо: Срби немају право ни на истину о 1914. години

Ми Срби смо у више наврата у посљедње двије деценије били „на удару” међународне заједнице по различитим основама. "Овога пута се ради о још једном мијењању историје и њеног повезивања са скором прошлошћу ове земље". Написао је то у отвореном писму предсједницима ЕУ, Европске комсије и шефовима држава и влада држава ЕУ предсједник РС Милорад […]

уторак, мај 14, 2013 / 15:50

Ми Срби смо у више наврата у посљедње двије деценије били „на удару” међународне заједнице по различитим основама.

"Овога пута се ради о још једном мијењању историје и њеног повезивања са скором прошлошћу ове земље".

Написао је то у отвореном писму предсједницима ЕУ, Европске комсије и шефовима држава и влада држава ЕУ предсједник РС Милорад Додик, поводом обиљежавања 100. годишњнице од почетка Првог свјетског рата и сарајевског атентата 2014. године у Сарајеву.

Додик наводи да се, како је упознат, овај „велики културни догађај… (организује) како би се обиљежила 100. годишњица од избијања првог сукоба свјетских размјера” а „који ће се од 21. до 28. јуна 2014. године одржати у облику мултидисциплинарног фестивала” у Сарајеву.

Наводи да се ради о обиљежавању годишњице од пуцњева које је српски младић из БиХ, Гаврило Принцип, код Латинске Ћуприје у Сарајеву испалио тог кобног 28. јуна 1914. године на аустријског престолонасљедника надвојводу Франца Фернинда и његову супругу Софију.

Додик наводи да ће, иако је познато да сарајевски атентат није био прави узрок свјетског сукоба, ту оцјену оставити историчарима, али је одбацио повезивање тог догађаја и посљедњи рат што настоји да се уради овом манифестацијом.

– Здраво за готово се узимају наводи да се ради о стогодишњици атентата “који је довео до избијања Првог свјетског рата… … и болних сјећања на опсаду Сарајева прије двадесет година.” У потпуности оспоравам да ова два историјска догађаја могу да се заснивају на истим претпоставкама и претпостављам да је овдје у повоју антисрпски план, пише Додик у писму званичницима ЕУ.

Наглашава да Република Српска никада није званично обавјештена о пројекту у којем се наводи и да његове “активности… треба да послуже као покретач вјековног пројекта да Сарајево постане раскрсница свих европских култура (пројекат “Мост култура”).

– Свако ко ко имало познаје чињенице вам може рећи да Сарајево сигурно не може да буде тај културолошки сан је је, као што вам је свакако познато, 95 одсто становника тог града бошњачке националности, а овај проценат стално расте. Стога се прије може сматрати монокултурним градом, пише предсједник Српске.

Додик даље наводи да се у самом пројекту наглашава да је намјера “мултидисциплинарног фестивала… иако се ради о обиљежавању догађаја из прошлости… да се усредсреди на будућност БиХ… у политичком контексту мира и обнове”, те да ће се у склопу обиљежавања одржати неколико изложби на различитим локацијама у Сарајеву и више градова у БиХ, као и низ конференција на високом нивоу и округлих столова, уз могућност да се поменути догађаји “затворе политичким састанком.”

– Aпсолутно сумњам да ће “најзначајнији дијелови пројекта” бити објективни према Србима и веома се питам која би била суштина наведеног “политичког састанка?” Доношење још закључака против Срба? И коначно, могу да вас увјерим, а имајући у виду све наведене примједбе, да “изложбе” које се предвиђају пројектом неће бити добро примљене у Српској, пише Додик.

Додаје да је обавијештен да је 1. фебруара ове године основана фондација под истим називом као пројекат и да су ту фондацију, за коју се никад до сада није чуло у РС, основали „неколико држава чланица (ЕУ), град Сарајево и приватни партнери.”
– О Сарајеву и његовим намјерама мислим да је важно поменути шта је његов градоначелник Иво Комшић рекао приликом представљања пројекта у том граду 8. априла. Нагласио је, између осталог, да је “Европа схватила да се највећи сукоб након Првог свјетског рата догодио управо у БиХ.” Према томе сматрам да треба ставити упитник над добрим намјерама тог пројекта, написао је Додик.

Додик истиче да је Европска унија била, а и даље јесте, чврсто културно, економско и политичко опредјељење српског народа.

– Један од најважнијих разлога за то се налази у чињеници да у оквиру ЕУ нације не одумиру, већ се, насупрот томе, њихово историјског постојање ставља у први план. Aли, уколико су Срби, директно или индиректно, дефинитивно искључени из пројекта, искључујући неколико позива званичницима, са великим жаљењем морам да вас обавијестим да овај скупи европски пројекат нажалост неће бити реализован у цијелој земљи како су његови организатори планирали, закључује предсједник РС у отовреном писму европским званичницима.0 КОМЕНТАРА

  1. A jes Mile udario po srbovanju zadnjih dana , da ne znam da je pošten pomislio bi da će biti nekih afera,optužnica,keljmendija i svakakvih belaja što progone poštene ljude 🙂

  2. A jes’ ovaj portal u dosluhu sa pederalistima radi na popularizaciji ovog Dodulendre,cuvenog borca za zemlju Jevrolandiju i njihovog slusacaB-)
    Sta li je cilj,da mi je znati?

  3. Тадашњи отворени и оправдани бунт српског, а већином и муслиманског народа против Хапсбуршке монархије, није имао ко да каналише, фалила је грађанска интелигенција, тако је и дошло до атентата.
    Данас је ствар много гора, ево и овај случај од предсјендика снсд-а фали вриједности ЕУ, ко да се ту ради о избору мајице, шала и рукавица, а не о једној беспоштедној трци капитала нарочито западњачког који се ствара већ преко триста година и гологузих балканаца који и оно мало што смо имали, протраћили за тили час и каква су онда очекивања тамо, кад ни са оном К унд К монархијом прије сто година нисмо могли бити задовољни!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *