Додик: Странци су понизили и потцијенили Србе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Србима са сјевера Косова, са чијим политичким представницима је у посљедње вријеме имао неколико сусрета, препоручује да се договарају са институцијама Србије, али није директно одговорио на питање да ли подржава бриселски споразум Београда и Приштине. Додик је, гостујући на ТВ Б92, рекао да Србима са […]

уторак, мај 14, 2013 / 10:19

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Србима са сјевера Косова, са чијим политичким представницима је у посљедње вријеме имао неколико сусрета, препоручује да се договарају са институцијама Србије, али није директно одговорио на питање да ли подржава бриселски споразум Београда и Приштине.

Додик је, гостујући на ТВ Б92, рекао да Србима са Косова најбољи пут да све дилеме разријеше у дијалогу са институцијама Србије.

Он, како је рекао, са Србима са сјевера Косова саосјећа, јер пролазе кроз оно кроз шта је, под притиском међународне заједнице, пролазила и Република Српска, јер су странци, када је ријеч о Косову, понизили и потцијенили српски народ и нису му дали никакву сатисфакцију, због чега има "лош осјећај у стомаку".

Додик је подсјетио да је његов генерални став да треба затражити да сјевар Косова остане дио Србије, а да се српској јавности понуди рационално објашњење шта би значио повратак Албанаца у политички систем Србије.

"И даље мислим да би то било фер рјешење, јер би се Срби тако осјећали да нису понижени и бачени на дно. Даљи напори међународне заједнице да се понизи Србија и српски народ неће се зауставити само на Косову", сматра Додик.

"Међународна заједница је по питању КиМ, понижавала Србију и Србе, и то неће стати само на Косову", каже предсједник РС Милорад Додик.

Објашњавајући да нема моћ да доноси одлуке о Косову, али да је као Србин природно заинтересован за то питање, Додик је рекао да у разговору са Србима са КиМ нити пали ватру, нити стишава страсти.

"Срби су оптерећени косовским митом и проблем је што смо идеализовали ситуацију, а проблему нисмо приступали на реалан начин", објаснио је Додик.

Он је, међутим, изразио увјерење да "странци" неће моћи да изграде мултиетничко Косово, јер им такав покушај није успио ни у БиХ, од које, поред свих напора које су уложили, нису успјели да направе унитарну државу.

Он је негирао информације неких београдских медија да је спречио одлазак 30-40 аутобуса из РС на протест против бриселског споразума у Београд и рекао да се показало да се никакви аутобуси нису спремали пут главног града Србије. Коментаришући тај скуп, Додик је рекао да су се у новијој политичкој пракси митинзи против нечега показали као манифестација неуспјеха и да је оно што се говорило на протесту у центру Београда било крајње непримјерено.

Додик, који се данас састао с предсједником Србије Томиславом Николићем, рекао је да је у том разговору, поред питања Косова, било ријечи и о трилатералном састанку Турска-Србија-БиХ који ће у сриједу бити одржан у Анкари.

Предсједник РС је истакао да Турска, која у посљедње вријеме реафирмише своју међународну улогу на неоосмански начин, злоупотребљава процес трилатерале како би ојачала подршку мислиманске заједнице на Балкану.

Додик зато сматра да би било нормално да Србија она питања која се тичу РС координира с Бањалуком.

"Ако је Турска легализовала да брани бошњачке ставове, зашто не би било нормално да Србија комуницира са РС о регионалним питањима и мислим да сам се о томе сложио с предсједником Николићем", рекао је Додик.

"БиХ је неодржива земља"

БиХ је неодржива земља и не желим да свој политички ангажман трошим на нешто што је неодрживо, рекао је Додик. Он је додао да је БиХ најнеспособнија држава у региону и Европи.

Дејтонски споразум, како је рекао, у пракси није споразум. Између 2000. и 2005. међународни представници су пренијели 83 надлежности на БиХ кршећи Дејтонски споразум, каже Додик.

"Садашњи извјештај Инцка који је био лажан и нетачан, који понижава РС, каже да је задњих година заустављен процес", каже Додик. БиХ не може да функционише, јер нема унутрашњег консензуса, рекао је Додик.

Додик је рекао и да се против њега води безочна кампања у бошњачким медијима.

– Ти медији и њихов напад и криминализација, увијек је везан за неке медијске куће које нису из Сарајева – каже Додик и додаје да је дописница агенције Бета јављала истрагу против њега, али не и кад је она прекинута, након 4 године процеса, и да је та агенција учестовала у једној сатанизацији њега, а да се никада није извинила након тога, ни РС ни њему као предсједнику РС.

О Мишковићу је рекао да је он, онда га је позвао у помоћ , ријешио проблем за робну кућу Боска у Бањалуци.

Моји послови су били сви фер и чисти, рекао је Додик, а о наводима по неким медијима из региона да је повезан са Кељмендијем и појединим криминалцима, он је рекао:

– Та изјава је дата 2008, да су са земунским кланом били повезани Ђинђић, Ђукановић и неки Суботић. Ја за тај земунски клан нисам чуо док нису поубијани неки – каже Додик.

– За онолико колико сам радио у животу, ја имам мало – рекао је Додик.0 КОМЕНТАРА

  1. Овај човјек је постао патолошки лажов, и опет слушам његову бајку о његовој фантомској фирми из 1989. године, у којој је имао 197 запослених?
    Само никако да каже како се звала та фирма? Јер ни чувена браћа Карић фирма, мислим чувена јер је цијела Југославија знала за њих, није имала више запослених, а ето он био анонимус, а гигант!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *