Додик: Ово је позив за мир међу људима у региону

Поводом Дана Републике Српске у Бањој Луци је одржан свечани дефиле у којем је учествовало 1.800 учесника. Предсједник РС Милорад Додик поручио да је данашњи догађај позив за мир међу људима, различитим нацијама и вјерама.

уторак, јануар 9, 2018 / 16:28

На челу колоне били су припадници Специјалне полиције РС, за њима још осам ешалона припадника МУП РС, а потом још 33 ешалона припадника ратних војних инвалида, ватрогасаца, поштара, ловачких удружења, студената, цивилне заштите, црвеног крста, спортских клубова, културно-умјетничких удружења и други. На крају колоне били су припадници „Ноћних вукова“.

По завршетку свечаног дефилеа интониране су химне РС и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“, а потом се окупљеним учесницима дефилеа и грађанима обратио председник РС Милорад Додик.

Додик је рекао да је данашње окупљање у Бањој Луци организовано у част 9. јануара – „дана када је српски народ на овим просторима отварио своју историјску тежњу – Републику Српску“.

„Српски народ се, борећи се за слободу, борио за своју државу. Српски народ је увијек тамо гдје је имао своју државу, имао и своју слободу“, казао је он.

Додик је истакао да српски народ данас „има двије државе – РС и Србију“, изражавајући Србији захвалност што је увијек, а и данас била са српским народом са ове стране Дрине.

„Желим да РС и Србија буду једно. РС се не може укинути, данашњи догађај је позив за мир међу људима, различитим нацијама и вјерама“, изјавио је предсједник РС.

Према његовим ријечима, пославом 9. јануара РС одаје пошту свима који су положили своје животе за њено стварање, истичући да то нико не може ни оспорити ни забранити.

Прослави Дана РС, осим највиших званичника РС, присуствовали су и министари одбране и унутрашњих послова Србије Александар Вулин и Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Србије Љубиша Диковић, као и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

У Бању Луку је поводом Дана РС стигао председник Јужне Осетије Анаталиј Бибилов, као и принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина.

На обезбјеђењу прославе Дана РС у Бањој Луци је ангажовано око 700 полицајаца, испред зграде Народне скупштине је оклопни транспортер, а на крововима зграда у центру града распоређени су снајперисти.

Цијела Бања Лука окићена је заставама РС.

Уставни суд БиХ је крајем 2015. године донио одлуку према којем је обиљежавање 9. јануара као Дана РС неуставно и дискриминишуће по грађане овог ентитета, јер се тада обиљежавала и крсна слава РС – Свети архиђакон Стефан.

Власти РС су у септембру 2016. године одржале референдум на којем су грађани гласали да 9. јануар и даље буде Дан РС, мада је Уставни суд БиХ забранио одржавање тог референдума.

У новембру 2016. године Народна скупштина РС усвојила је измене Закона о празницима, према којем 9. јануар више није државни празник, већ празник необавезујућег и секуларног карактера.

(БЕТА)1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *